Frissen Fejérből

2021.11.19. 07:00

Száguld a Masterplast-expressz Sárszentmihályon

Az általánosan kedvező építőipari környezetben jelentős árbevétel bővülést ért el a Masterplast Nyrt., miközben folytatódott az egészségügyi védőruha értékesítése is. Az összesített árbevétel a 2020-as teljes évet meghaladva 146 millió euró felett jár, az adózott eredmény pedig csaknem a háromszorosa a 2020-as rekordév első kilenc hónapjában elért értéknek.

FMH, V. Varga József

2021.06.29. Masterplast Medical orvosi maszk és védőfelszerelés gyártó csarnokát adta át Varga Mihály pénzügyminiszter. Sárszentmihály. Nagy norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: FMH-Archív (NN)

– A bázis év magas eredménye komoly kihívást jelentett, mert 2020 ezen időszakában már megjelentek a német akvizíció eredményei is. Akkor, a fokozott pandémiás helyzet miatt szinte berobbant a társaság életébe az egészségipari szegmens, amely az árbevételre és az eredményességre is komoly hatást gyakorolt – mondta el lapunknak Tibor Dávid, a sárszentmihályi székhelyű cég elnöke.

A mostani negyedévben főként az erős építőipari konjunktúra adott lehetőségeket a vállalat kezébe. Hazánkban, valamint az európai piacokon is élénk volt az új építési és felújítási szegmens, ami jelentős keresletet biztosított a Masterplast termékeire. A harmadik negyedévben elért 50,7 millió eurós árbevétel 35 százalékkal haladja meg a bázis időszak értékét. A növekedésben a jelentős mennyiségi bővülés mellett az alapanyag árak változása miatt végbement áremelkedés is szerepet játszott.

A társaság EBITDA eredménye a harmadik negyedévben 50 százalékkal haladta meg a bázist, és 6,3 millió eurót tett ki. Eközben az adózott eredmény csaknem a kétszeresére emelkedett, és a vállalat történetében először, immár a második egymást követő negyedévben is túllépte az 5 millió eurót, melynek kumulált aránya az első 9 hónapot követően megközelíti a 10 százalékot. Az év háromnegyedét követően az összesített adózott profit 14 millió euró feletti értékkel megháromszorozódott, így az egy részvényre jutó eredmény (EPS) is több mint háromszorosára, 0,96 euróra nőtt.

A társaság diverzifikált alapanyag beszerzési forrásaira és stabil gyártói hátterére támaszkodva még a legnagyobb kihívások közepette is folyamatosan biztosítani tudta a megfelelő áruellátást. A magas szinten tartott készletek fontos stratégiai eszközként működnek az ilyen hektikus időszakokban. A gyártás magas kapacitáskihasználtsággal és javuló hatékonysággal termelt, ennek köszönhetően nem alakultak ki áruhiányok, mialatt a magyar piac ellátása prioritást élvezett és nem került sor export korlátozások bevezetésére sem.

A társaság futó beruházásai terv szerint haladnak. Közülük, az egészségipari alapanyag és egészségügyi késztermék gyártását célzó beruházásokat átadták. A tesztgyártási fázis sikeres lázárása után a negyedik negyedév árbevételében már jelentkezhet az új üzemek termelése.

– Kedvező piaci környezetben, a nagyon erős bázis időszakhoz viszonyítva is komoly előrelépést értünk el a harmadik negyedévben. Hasonlóan pozitív folytatásra számítunk, az erős építőipari konjunktúra az új építési és a felújítási szegmensben is fennmarad. Az élénk üzleti környezetben a stabil ellátási láncunkra és saját gyártási hátterünkre támaszkodva tartósan magas eredménnyel fogunk működni. Az utolsó negyedévben is hasonlóan erős, jelentősen a bázis feletti árbevételt és eredményességet várunk, amellyel biztosítottnak látjuk a szeptemberben közzétett rekordévet jelentő számok teljesülését. Mindeközben gőzerővel dolgozunk az új középtávú stratégián, amellyel biztosítani tudjuk a vállalat dinamikus és fenntartható fejlődését. A frissített stratégiát 2022. január 18-án tartandó befektetői tájékoztatón ismertetjük a részvényesekkel – tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 9 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2020-as árbevétele 122,7 millió euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában