Frissen Fejérből

2021.10.22. 07:00

Olyanok lesznek az Ikarus külföldi kapcsolatai, mint rég

Elektromos buszok gyártásával ismerkedett Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Steiner Attila államtitkár. A csütörtöki gyárlátogatás során három műhelyt is bemutatott az Ikarus.

Palocsai Jenő

Az egyik tenderben Székesfehérvár is érintett

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Ikarus gyár első hajójában kezdték a gyár látogatását, ahol már a készre szerelés zajlik. A szakemberek éppen egy első szélvédőt emeltek a helyére, mikor megállt egy elektromos busz a csarnok előtt és Széles Gábor bekísérte az államtitkárt és a képviselőt.

Ezt követően a cég vezetőivel közösen továbbrobogtak hangtalanul egy másik csarnokba, ahol megtekinthették az Ikarus által gyártott elektromos buszok alvázát, teljesen csupaszon, felépítmény nélkül. Itt láthatók voltak az alvázra rögzített energiatárolók. A gyárlátogatás harmadik állomása egy olyan csarnokban zajlott, ahol a nyersanyagként érkező zártszelvényekből összeállítják a váz különböző részeit.

A bejárás során az államtitkár úgy fogalmazott: – Nagyon fontos a Zöld busz program, melyet az uniós forrásokból kívánunk finanszírozni. Bízunk abban, hogy akár ezer buszt is le lehetne cserélni.

Az egyik tenderben Székesfehérvár is érintett
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Széles Gábor rávilágított, hogy nemcsak elektromos buszok vannak, hanem töltők és energiatárolók is, és ezek mind új iparágak. Az elnök elmondta, hogy van több megrendelésük, és emellett egyre jobbak, egyre inkább a régihez közelít a külföldi kapcsolataik kiterjedése, így bíznak abban, hogy megrendeléseik száma is emelkedik majd, ezzel párhuzamosan. Ennek kapcsán Széles Gábor megemlített egy utolsó szakaszba érkezett Volán-tendert is, mely kifejezetten elektromos buszok beszerzésére lett kiírva.

Ez a tender Fehérvárt közvetlenül érinti. Cser-Palkovics András polgármester elárulta, hogy siker esetén a jövő évben 12 új elektromos buszt állítanak csatasorba a székesfehérvári tömegközlekedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában