Frissen Fejérből

2021.07.28. 18:00

Felvirágozhat, amit ellep a gyom – Hamarosan megnyílik a zártkertekre vonatkozó pályázat

övő héten kedden megjelenik a zártkertek művelésének helyreállítására, fejlesztésére, kiírt pályázat felhívása, melyben önkormányzatok, illetve önkormányzati konzorciumok akár 25 milliót is nyerhetnek.

Palocsai Jenő

A pályázat nem az új zártkertek kialakítását célozza

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Évek óta tart a zártkerti program, ám ebben az évben a korábbi esztendőkhöz képest jelentősebb 5 milliárd forintos keretösszeg áll majd rendelkezésre. Augusztus 2-án jelenik meg a felhívás és még ugyanabban a hónapban be is kell nyújtani a pályázatot. A Herman Ottó Intézet Nkft. honlapján lehet kitölteni az űrlapokat a pontos adatokkal. Augusztus 9-től indul a leadás határideje és augusztus 15-ig, illetve a keretösszeg kimerüléséig tart.

Régóta probléma az elhanyagolt külső részek, szinte valamennyi településen és ez nem kevés, hiszen országszerte csaknem 200 ezer hektárra becsülhető a zártkertek mérete. A most újra nyíló forrás sokat javíthat a helyzeten, ugyanis a pályázó önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok 25 millió forint vissza nem térítendő támogatásért indulhatnak, igaz egyösszegű előfinanszírozással és utólagos elszámolási kötelezettség mellett.

Van azonban néhány pályázati feltétel is. Ilyen többek között az is, hogy a zártkertként nyilvántartott telkeken fent kell tartani a növényfajták sokféleségét, de fontos a mezőgazdasági hasznosítást támogató infrastruktúra fejlesztése, valamint a hagyományos épületek, szakrális műemlékek felújítása. Utóbbiak esetében abban bízik a kormány, hogy a programnak köszönhetően megmaradnak a hagyományos építésű pincesorok, a boronaházak, a régi kápolnák vagy az egyre fogyó útmenti feszületek.

A pályázat nem az új zártkertek kialakítását célozza
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Fontos megjegyezni, hogy a pályázat csak korábban már meglévő, korábban művelés alatt álló zártkertek helyreállítását, és nem új, hasonló besorolású zártkertek kialakítását célozza.

A zártkert egy elhagyott terület volt eddig és ennek megfelelően országos szinten is elmondható, hogy sokszor nehezen megközelíthető, gondozatlan helyek, ahol fokozottan jelentkezik a vadkár, miközben legtöbbször se víz se villany nem jut el az ott felépített házakig, gazdasági épületekig. Az Agrárminisztérium arra számít, hogy a pályázati keret jelentős része infrastrukturális beruházásokhoz járul hozzá és ehhez igazították a támogatási korlátot, de úgy, hogy lakóövezet előkészítését, lakóingatlanok építését nem teszi lehetővé. Annál inkább támogatja azonban a tárca azt, hogy a zártkerti besorolás alá tartozó területeken található épített örökségeinket, természeti kincseinket, valamint az ilyen helyekre oly jellemző gyümölcsösöket és szőlőhegyeket megóvjuk, sőt fejlesszük. Ezen területek nagyon jellemzőek a magyar vidékre, és a gazdasági hasznán túl a zártkerti részek közösséget is teremthetnek, jövőt biztosíthatnak a tulajdonosoknak, arról nem is beszélve, hogy a gaztengertől visszavett, művelés alá volt területeknek köszönhetően bővülnek az öngondoskodás lehetőségei, hiszen saját gyümölcs és zöldség termeszthető rajtuk. Ha valóban művelik, akkor a zártkertek gazdasági hasznához nem fér kétség, hiszen segíthetnek abban, hogy a régi, őshonos magyar gyümölcsfafajták ne pusztuljanak ki, illetve, hogy ne csak a génbankokban legyen belőlük pár példány

A vírusjárvány idején kiderült, hogy a gyakorlati, gazdasági hasznán túl más előnyei is vannak a zártkerteknek. A lakásaikba, házaikba bezárt, illetve az önmaguktól bezárkózott emberek megbízható menedéke volt a közeli vagy éppen távoli kert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában