Frissen Fejérből

2021.07.16. 07:10

Bár kevés a barack, lekvár attól még lesz

Reneszánszát éli a befőttkészítés, lekvárfőzés, egyre több háziasszony próbálkozik meg az „eltevéssel”. S ha az üzletekben „aranyáron” mérik a gyümölcsöt, felkutatják az olcsóbb beszerzési lehetőségeket, s a piacokon, de legfőképpen a szedd magad akciók keretében szerzik be a kompótnak, lekvárnak valót.

Baráth Eszter

A hét közepén készült felvételen látszik, hogy a gárdonyi ültetvény fáin bőven van még szedni való gyümölcs Fotó: Borbély Béla

Tavasszal, amikor kemény mínuszok tarolták le a barackfák virágait, sokan „temették” az idei termést. Szerencsére nem volt igazuk, a természet ugyanis nagyon túlteljesít, s a fák több virágot hoznak, mint amenynyi gyümölcsöt érlelnek. Így aztán a foltszerűen jelentkező, országosan 70-80 százalékos virágrügykár ellenére nem maradtunk sárgabarack nélkül. Nem egyformán élték túl a fagyokat az ültetvények. Van, ahol roskadoznak a fák a gyümölcstől, másutt alig néhány szem barack bújik meg a lombok között. Az aszályos időjárásnak pedig az a „felelőssége”, hogy az öntözetlen ültetvényeken a szokottnál kisebb méretű gyümölcsök termettek, az el nem fagyott, de „megfázott” virágokból ugyanis nem tudtak nagyobbak fejlődni.

Szedd magad!

Bár a sárgabarackszezon a vége felé jár, egyelőre nem lehet pontosan felmérni, mennyi termett, az azonban biztos, a sokévi átlagnak egyharmadát érlelték csak meg az idén a sárgabarackfák – mondta el lapunk tudósítójának Hunyadi István, a FruitVeb (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) ügyvezető igazgatója. A háziasszonyok szerencsére nem maradnak sárgabarack nélkül, több helyen is bekapcsolódhatnak a szedd magad akciókba, amiből a megyeszékhely környékén is többet hirdetnek. Székesfehérvár-Csalán, a Barackvirág Farmon ezen a héten indult el a barackprogram, s várhatóan a hónap végéig lehet mindennap – a hétvégén délig -, gönci magyar és mandula kajszit, valamint Pannónia fajtát szedni. A családi gazdaság 54 hektáros barackosa szerencsésen átvészelte a tavaszi mínuszokat, a fák nem szenvedtek fagykárt. Nem volt ilyen szerencsés a Borbás Kert, ahol az erőteljes védekezés ellenére tavasszal teljesen elfagyott az abai ültetvény, s több mint 70 százalékos kárt szenvedett a családi gazdaság barackosainak egy része.

A hét közepén készült felvételen látszik, hogy a gárdonyi ültetvény fáin bőven van még szedni való gyümölcs Fotó: Borbély Béla

De még a napokban kitört vihar sem kímélte a fákat, a szombati erős szél megtépázta őket, és sokat levert a termésből. A Borbás Kertben a vége felé jár már a sárgabarackszezon, szedésre a hétvégén lesz az utolsó lehetőség. Ezúttal a gárdonyi ültetvényre várják az érdeklődőket. (A Penny áruházzal szembeni Vörösmarty utcán végighaladva közelíthető meg.) Érdemes útra kelni, mert az ültetvényen még mindig gyümölcstől roskadozó fák várják a szedőket. A barackszedés igazi családi program – állítja a szedésre érkezőket fogadó Milán. Mint mondja, különösen a gyerekek élvezik a „munkát”, alig lehet őket „kicsalogatni” a fák közül. Borbás Edit, a családi gazdaság irányítója arra hívja fel a jövendő gyümölcsszüretelők figyelmét, hogy ne aggódjanak, ha a nagyobb szemű gyümölcsök belsejében, a magház körül halvány, barna foltot látnak. Az azért van, mert a hőség hatására a barackhús „átveszi” a mag színét. Ez egyáltalán nem a romlás jele, s nem befolyásolja a gyümölcs minőségét.

Tippek

Edit asszony arra kéri a szedőket, hogy óvatosan közlekedjenek a fák között, ne törjék le az ágakat, ne szedjék le a még éretlen gyümölcsöt, s a lehullott barackot se tapossák össze. Lekvárnak puha, érett barackokat szedjenek, befőttnek, illetve friss fogyasztásra a már jellegzetes színű, de keményebb gyümölcsöket rakják a szedő edénybe, de óvatosan, mert az érzékeny barack könynyen megnyomódik. A szedéshez érdemes edényt, rekeszt vinni – azt szedés előtt lemérik a pénztárnál -, de ha nincs, azt is kaphatnak a helyszínen. Jó tudni, hogy a barack utóérő, ha kicsit kemény, néhány nap alatt megérik otthon, de megmosni egyszerre csak annyit érdemes, amennyit elfogyasztunk vagy feldolgozunk, mert a mosás után gyorsabban romlik. Aki pedig lemarad a sárgabarackszedésről, ne keseredjen el, még főzhet szilvalekvárt, két hét múlva ugyanis kezdődik a szilva szedd magad akció, majd őszibarackot lehet szüretelni a Borbás Kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában