agrár

2021.07.02. 17:00

A pillanat, amikor minden összeáll: járjunk élen az ökológiai gazdálkodásban!

Nagy remények és állami támogatás is segíti, hogy Magyarország néhány éven belül az élen járjon az ökológiai gazdálkodásban.

Palocsai Jenő

A biozöldségek nemcsak szépek, egészségesek is

Fotó: Stock

Egyszerre segíti az ökológiai gazdálkodás térnyerését az uniós stratégia és Magyarország kormánya. Utóbbi nemcsak forrásokat biztosít, hanem megteremti a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezetet is. Az ágazat finanszírozásáról már most is számos különböző pályázati forrás gondoskodik, és a továbbiakban is várhatók olyan felhívások, amelyeknél pluszpontot jelent, ha a pályázó már tanúsított ökológiai gazdálkodó vagy vállalja az ökológiai minősítés elérését.

Érdemes ezzel foglalkozni, ugyanis kereslet mindig is adott volt, az öko-, illetve biotermékekre. Márpedig ha van kereslet, és vannak pályázatok, akkor érdemes átgondolnia a mező- és élelmiszer-gazdasági szereplőknek azt, hogy elmozduljanak az ökológiai termelés és élelmiszer-feldolgozás irányába.

A biozöldségek nemcsak szépek, egészségesek is
Fotó: Stock

A célkitűzés az, hogy 2030-ra az EU tagállamainak mezőgazdasági területei negyedén ökológiai gazdálkodás valósuljon meg; a perspektivikus célok mellé rendelt eszközök reményeink szerint a biokultúra felvirágzását és a termelők tömeges átállását hozhatják. Most jött el az a pillanat, amikor ehhez minden feltétel összeállt ‒ foglalta össze a helyzetet Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a magyarországi ökológiai gazdálkodók 90%-át minősítő egyetlen hazai tulajdonú ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. A címzetes egyetemi docens hozzátette: – Tény, hogy ehhez sokat kell tanulni, számos új kötelezettséget vállalni, sok régi beidegződést „át kell állítani”, de érdemes, és nemcsak a környezet védelme vagy az egészségesebb táplálkozás miatt.

Mint megtudtuk, az ökológiai gazdálkodásnak megvannak a saját szabályai, felhasználható anyagai és eljárásai, de az is nagyon fontos, hogy az ökológiai gazdálkodás környezetterhelése, beleértve a benne dolgozókra gyakorolt egészségügyi kockázatokat is, töredéke a konvencionális gazdálkodáséhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában