időjárás és vírus

2021.07.27. 17:00

A dísznövény ágazat is megsínylette a tavalyi évet

Az utóbbi években jellemző szélsőséges időjárás nem kímélte a tavalyi évben a dísznövénytermesztőket. Ezt tetézte még a korona­vírus-járvány.

Szücs Zsuzska

A dísznövények és a rendezvények kéz a kézben járnak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elmaradtak a nagyobb rendezvények, esküvők, családi összejövetelek, így a kertészeti piac egyik fő bevételi forrása szinte teljesen bedőlt. A korlátozó intézkedések után a termesztők, akik bevételeik nagy részét tavasszal realizálják, súlyos károkat szenvedtek.

– 2020-ban a dísznövény ágazat nettó árbevétele 11,5 milliárd forint volt, mintegy 900 millióval kevesebb, mint 2019-ben – tudtuk meg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) éves kimutatásából.

Az AKI adatai alapján a tavalyi esztendőben Magyar­országon 1566 hektáron gaz­dálkodtak az ágazatban dolgozók. Eloszlásuk szerint a használt területből 1474 hektár szabadföldi ültetvény volt, fedett és fűthető terület 78 hektár, fedett és fűtetlen terület pedig 11 hektár. Faiskolaként az összes terület 92,7 százaléka funkcionált. 2,7 százalékán vágott virágot és vágott zöldet, 4,6 százalékán pedig cserepes és hagymás dísznövényt ter­mesztettek a gazdák. A tavalyi évben a díszkertészek 22,4 százaléka kizárólag vágott virágot, 25,3 százaléka csak cserepes, kiültetésre szánt balkon- vagy hagymás növényeket gondozott. Az ágazat 2020. évi 11,5 milliárd forint nettó árbevételéből a faiskolai növénytermesztés részesedett a legnagyobb mértékben, 7,54 milliárddal. A cserepes, kiültetésre szánt és hagymás növények 3,1 milliárd forintnyi bevételt hoztak, a vágott virág és a vágott zöld pedig mindössze 0,9 milliárdot. A kivitel értéke nőtt a két évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva, 2019-ben 2777 millió, 2020-ban pedig 2967 millió forint volt. A behozatal 2019-ben 2555 millió, 2020-ban 2401 millió forintot ért el.

A magyarországi dísznövényexport elsősorban a környező országokra összpontosult. A legnagyobb felvevőpiac Románia volt 220 millió forint értékű kivitellel, majd Szlovákiába 202 mil­lióért, Németországba pedig 129 millió forintért exportáltak a hazai termelők dísznövényt. Hollandiából érkezett az import közel 80 százaléka. A nyers és a drog formában beszerzett hazai gyógynövények együttes mennyisége meghaladta a 2700, illetve az 1600 tonnát az előző évben.

A dísznövények és a rendezvények kéz a kézben járnak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A virágdekorációk iránti kereslet szinte a nullával volt egyenlő

Lapunk felkeresett egy lajoskomáromi kisvállalkozót, Takácsné Hutvágner Diánát – akinek fő profilja a virágkötészet és virágdekorációk készítése –, hogy milyen kihatással volt munkájára a koronavírus és a dísznövény ágazatban megfigyelhető kiesések.

– Mivel esküvőket, eseményeket a rendezvénytilalom miatt nem lehetett tartani, temetéseken is limitált volt a résztvevők létszáma, ezért hatalmas visszaesést tapasztaltam a virágáruk iránt ebben az időszakban. Ahhoz, hogy talpon tudjak maradni, bővítenem kellett az üzletet, így került be a zöldség- és gyümölcsáru a kínálatba. Ebben az időszakban a virágdekorációk iránti kereslet szinte a nullával egyenértékű volt, a bevételemnek ez a része szinte teljesen kiesett – mesélt Diá­na a nehéz időszakról.

Amennyiben a nagy kertészetek bevétele csökken, akkor valószínűsíthetően ma­gasabb áron próbálják értékesíteni dísznövénykínálatukat mind a kiskereskedelemben, mind a viszonteladók körében. Ezt a feltételezésemet Diána is megerősítette.

– Sajnos az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a virágok beszerzési ára, így nem volt más választásom, sajnos nekem is árat kellett emelnem – mondta a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a lajoskomáromi vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában