Frissen Fejérből

2021.06.29. 11:35

Tizenkétmilliárdos beruházás – Egészségipari alapanyaggyártó üzemet adtak át Sárszentmihályon

A koronavírus-járvány okozta válság kitörésekor számos magyar vállalkozás döntött úgy, hogy nem fogja vissza termelését, nem épít le munkahelyeket, hanem fejleszt, beruház.

V. Varga József

2021.06.29. Masterplast Medical orvosi maszk és védőfelszerelés gyártó csarnokát adta át Varga Mihály pénzügyminiszter. Sárszentmihály. Nagy norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: NAGY NORBERT

A kormány az ehhez szükséges támogatást mindvégig biztosította – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Egészségipari támogatási program egyik legnagyobb beruházásnak, a Masterplast Nyrt. új textilalapanyag-gyártó üzemének keddi átadásán, Sárszentmihályon. Amint elmondta: még az idén elkészül a cég feldolgozó üzeme is, így a Masterplast egy összesen 12 milliárd forintos nagyberuházást hajt végre a kormány 9,5 milliárd forintos támogatásával.

A társaság történetének legnagyobb beruházásával, a vállalat központi telephelyén felépített 7700 négyzetméter alapterületű üzemkomplexum az elérhető legújabb, nagyfokú automatizáltsággal működő technológiával rendelkezik, amely biztosítja a magas termelékenységet és a hulladékmentes gyártást.

A fejlesztéssel létrejött a Közép-európai régió legnagyobb egészségipari flíz gyártóegysége, amely több mint 7000 tonnás éves kapacitásával hazai termelésből biztosítja a magyar és régiós egészségipar textil alapanyag ellátását. A létesítményben készülő termékek az új generációs orvosi védőruházati felszerelések, izolációs és sebészeti lepedők, szájmaszkok, és az egészségügyben használt egyéb higiéniai eszközök előállításához szolgálnak alapanyagként.

 

A Masterplast beruházásával egy újabb területen, az egészségipari textíliáknál érhetjük el az önellátást – hangsúlyozta Varga Mihály. Az önellátás erősítésén túl a cég tervei szerint az 50 új munkahelyet létrehozó üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor az itt készült termékek 80 százalékát akár a külpiacokon is értékesíteni tudják.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány tavaly nyáron indította el az Egészségipari támogatási programot, amely ma már az egyik legeredményesebb kormányzati beruházás-ösztönző programnak számít. A program keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés valósul meg 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak.

A kormány gazdaságpolitikája továbbra is a támogató költségvetési politikára, az elveszett kapacitások pótlására összpontosít – fejtette ki a pénzügyminiszter. Megjegyezte: bár vannak egyes vélemények, amelyek a tartalékolásra tennék inkább a hangsúlyt, azonban a kormány álláspontja a helyes sorrendet illetően is világos és következetes: beruházások és munkahelyteremtés, növekedés, végül a tartós egyensúly elérése.

Az üzemavatón köszöntőt mondott Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Tibor Dávid, a Masterplast elnöke és Ács Balázs, a társaság alelnöke. A nemzeti színű szalagot is ők vágták át ünnepélyesen a pénzügyminiszter társaságában, illetve nyomták meg közösen a gyártósor indítógombját. Varga Mihály végezetül üzemlátogatáson vett részt.

Amint megtudtuk: a most átadott egészségipari alapanyaggyártáshoz szorosan kapcsolódik a folyamatban lévő, egészségügyi késztermék gyártásfejlesztési projekt. Az egészségügyi késztermékek piacán már korábban megjelent a Masterplast, a társaság idén tavasztól minősített orvosi védő overallokat szállít a magyar egészségügy számára. 2021 őszére készül el a vállalat második nagy egészségipari fejlesztése, ahol már hazai alapanyagokból és szélesebb szortimenttel fog egészségügyi késztermékeket gyártani a társaság. Ezzel megvalósul az egészségipari szegmensben is az integrált gyártás, amellyel az alapanyagtól a késztermékig terjedő teljes termelési hulladékot újrahasznosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában