Frissen Fejérből

2021.06.18. 17:00

Változik az áfakulcs az éttermek esetében

Elvitel vagy házhoz szállítás – sokáig csak ez a két opció volt megengedett az éttermekben, vendéglátó egységekben.

Szanyi-Nagy Judit

A teraszok után a benti terek is többek előtt megnyíltak

Fotó: Fejér Megyei Hírlap-archív (Fehér Gábor)

Idézzük fel: 2020 novemberében, kapcsolódva a második hullámban tomboló koronavírus-járványhoz, a bevezetőben említett éttermeknek és vendéglátó-helyiségeknek be kellett zárniuk, vagy ha bezárniuk nem is, de átgondolniuk működésüket. Ekkor döntöttek úgy egyre többen – s erről akkortájt lapunkban is beszámoltunk –, hogy a helyben fogyasztás lehetősége helyett felajánlják a házhoz szállítást mint új szolgáltatást. Sokan így maradtak életben. (Ne feledjük: a kijárási tilalom is ekkortájt behozott korlátozó intézkedés volt, mely szerint este 8 és hajnali 5 óra között csak engedéllyel, például munkavégzés miatti munkáltatói igazolással lehetett az utcákat róni. Vagyis ezekben az épületekben, helyiségekben sem lehetett éjszakai élet.) Nos, a sok negatív hatás ellensúlyozásaként, a vállalkozásokat segítendő döntött úgy akkor a Kormány, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkenti az elvitelre vagy házhoz szállításra kért ételek áfakulcsát. Átmenetileg.

A teraszok után a benti terek is többek előtt megnyíltak
Fotó: Fejér Megyei Hírlap-archív (Fehér Gábor)

Jelen cikkünk alapját ez utóbbi szó képezi. Április végére ugyanis kinyithattak a teraszok, majd egy hónappal később, májusban a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a zárt helyiségek is legálisan használhatóvá váltak. Azaz kezd minden visszatérni a régi, rendes kerékvágásba. Érthető hát, hogy a Kormány 319/2021. (VI. 9.) kormányrendelete, amely a június 9-ei Magyar Közlönyben (2021. évi 107. szám) található meg, a 498/2020. (XI. 13.) kormányrendelet módosításáról szól. Ez utóbbi az „egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról” címet viseli, s már rögtön az első paragrafusban tartalmazza a szabályozást a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfakulccsal kapcsolatban. A mostani, júniusi rendeletmódosításban egyebek mellett az szerepel, hatályát veszti az imént idézett paragrafus, vagyis az áfakulcs-csökkentésről szóló határozat. A módosítás nem azonnali: a megjelölt dátum ez év augusztus 1-je, azaz a még intenzívnek mondható nyári időszakban a kedvezőbb számmal számolhatunk, számolhatnak a vállalkozók.

Emellett ugyanebben a rendeletben arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazott gazdasági szabályok a következőkkel egészülnek ki: „A január 1. és június 30. közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.” Ez az előírás már a rendeletmódosítás másnapján, június 10-én hatályba lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában