Frissen Fejérből

2021.06.10. 16:37

Képviseletre várnak a Dunaferrnél

Lejárt, vagy még nem törvényes megbízások és ki nem fizetett járandóságok jellemzik most az ISD Dunaferr Zrt. helyzetét.

Baráth Eszter

Továbbra is csökkentett a termelés

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség által kiadott tájékoztatás szerint a céggel kapcsolatos jogi ügyek rendkívül lassan haladnak, pedig a kialakult helyzet sürgős intézkedést igényelne. Ahogy arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a törvényes működés helyreállításának érdekében történt eddigi törekvések meghiúsultak. Ilyen volt többek között a május 6-án megtartott közgyűlésen született határozatok végrehajtása, amellyel kapcsolatban a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága hatályon kívül helyezés iránti pert kezdeményezett.

Ennek kimenetelét egyelőre nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy a Győri Ítélőtábla május 5-én jogerősen kimondta, hogy a Dunaferrnek nincsen törvényes képviselője, így olyan meghatalmazottja sem, aki a cég ügyeiben törvényesen eljárhat. A bíróság végzésén felül az e-cégjegyzék nyilvános adatai alapján május 31-én Tatjana Taruta és Mkrtchan Oleg együttes képviseleti joga is lejárt.

Továbbra is csökkentett a termelés
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Győri Ítélőtábla végzésével és azzal, hogy a közgyűlésen megválasztott képviselőket nem fogadta még el a bíróság, a Dunaferrnél egyetlen törvényes képviselő sincsen. A májusban megszavazott tisztségviselők neve egyelőre csak „Bejegyzés alatt” jelzéssel szerepel a cégjegyzékben.

A szakszervezet tájékoztatójában kiemelte az anyagi nehézségeket és a ki nem fizetett járandóságokat, amellyel kapcsolatban néhány napja levélben kereste fel a munkáltatót. A munkavállalók bérüket 8 hónapja két részletben kapják meg, ami ütközik a Munka Törvénykönyv előírásaival. Karácsony óta nem kapták meg az úgynevezett pulykapénzt, a juttatásokat hónapról hónapra munkáltatói utasításban határozzák meg. A nyugdíj előtt állók és a már nyugdíjba vonultak részére elmaradtak az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetendő hozzájárulások, valamint nem fizették ki a kötvénypénzeket sem.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a kialakult helyzet és a biztos jövőkép hiá­nya miatt már sokan elhagyták a Dunaferrt. Mint írják, a működéshez elengedhetetlenül szükséges munkavállalói létszám hiánya miatt már most is csak ezt az alacsony termelési szintet tudják kiszolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában