pincérkedés

2021.06.20. 07:30

Akrobatamutatványok a tányérrengetegben

Nem kifejezetten rokon szakmák, mégis van bennük valami közös. Farkas Attila Tamás elmondta, hogy sok tányér egy időben történő kihordása szakmán kívül esik, de mi mégis sokan csodálattal bámultuk őket már gyermekkorunkban is.

Palocsai Jenő

A jó pincért sokan úgy képzeljük el, hogy a körablakkal megtört lengőajtó gyorsan visszacsapódó szárnya mögül előbukkan egy fekete-fehérbe öltözött úr, aki tányérok tucatjait tartja a tenyerén, és terhénél talán csak a mosolya, önérzete és a vendégek iránti figyelme rezzenéstelenebb.

A szakma ismerői és tanárai szerint azonban a tányérfogásnak is megvannak az alapvető szabályai. Az, hogy sok tányért fognak össze, valójában nem része a szakmának, azok inkább csak begyakorolt akrobatamutatványok, melyeket az egész napos nagyüzem és a sok-sok megtett méter hívott életre. Ahol több száz főt kell kiszolgálni egy szett menüvel, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt kapja, akkor lehet ezt alkalmazni. De akkor is csak olyan ételeknél, mint mondjuk az örök klasszikus, a rántott hús hasábbal, amikor a tányérok alja nem lesz szennyezett.

A módszerrel lehet csökkenteni a fordulók számát, de ha foltot hagy a tányér a terítőn, az többet árt az összhatásnak a szabályok szerint, mint amennyit nyer a pincér a látványos belépőn – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában