Frissen Fejérből

2021.05.11. 17:30

Magasabb idén az építkezési kedv

A koronavírus jelentős befolyással bírt az építő­ipar, valamint a lakáspiac alakulására, és ezzel pár­huzamosan változott az építkezési és vásárlási kedv is.

Baráth Eszter

Az idei év első négy hónapjában a többlakásos épületek engedélyeztetése futott fel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A világjárvány hatására kialakult korlátozások miatt sokan kerültek anyagilag nehezebb helyzetbe, ami miatt azt gondolhatnánk, hogy az ingatlanok vásárlása és az építkezések száma is csökkent az elmúlt időszakban. Ugyanakkor egyre több lehetőség nyílik támogatások igénylésére is, ami nagyban befolyásolhatta azt, hogy – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – 2021 februárjában 303 ezer négyzetméternyi lakóépületre adtak ki építési engedélyt, míg ez a szám egy évvel korábban mindössze 198 ezer négyzetméter volt. 2020 és 2021 februárját összehasonlítva látható, hogy a megyei jogú városokban – idetartozik Székesfehérvár és Dunaújváros is – idén jelentősen magasabb számban tervezték új lakás építését.

Ebben az időszakban a lakóingatlanok arányaival szemben érthető módon a szállás- és vendéglátóhelyekre vonatkozó hivatalos építési engedély észrevehetően csökkent. Márciusban viszont ezen a területen is emelkedni kezdtek a számok, míg 2020-ban négyezer négyzetméterre, addig idén 37 ezer négyzetméterre adtak építési engedélyt.

Az idei év első négy hónapjában a többlakásos épületek engedélyeztetése futott fel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

2021 első negyedévében az előző év ezen időszakához képest 29 százalékkal több, 6153 új lakás épült. A kiadott építési engedélyek száma viszont 1,2 százalékkal csökkent. Érdekesség ugyanakkor, hogy a korábbi negyedéves ciklusokhoz képest 2020 utolsó negyedévében rendkívül magas volt a használatbavételi engedélyek száma, aminek kialakulásához nagyban hozzájárult az is, hogy a családi házat építők a várható szabályozások miatt arra törekedtek, hogy a tavalyi év végéig használatba vegyék a felépült ingatlanokat.

Az idei esztendő első negyedévében az elmúlt év azonos időszakához képest Budapesten jelentősen visszaesett az építési kedv, ezzel szemben a megyei jogú városokra, a többi városra, valamint a községekre irányuló felmérés szerint minimum 77 százalékkal emelkedett.

Szinte minden régióban emelkedett az építési kedv, de Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön továbbra is kevés lakás épül, így várhatóan a közeljövőben is a központi és a dunántúli régiókban készül el a legtöbb új lakóingatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában