Múlik már a sárgaláz

2021.05.13. 14:00

Egyre népszerűbb a fizetési kérelem a havi számlák rendezésében

Az okoseszközök, az internethozzáférések és a pandémia együtt olyan hatást értek el, hogy csökken a készpénzforgalom, sőt, úgy tűnik, a sárga csekkek özönét már fel is váltotta a fizetési kérelem intézménye.

Palocsai Jenő

A későbbi ellenőrzés is könnyedén megy, mert annak ellenére, hogy a fizetési kérelem és maga a fizetés online bonyolódik le, s egy pillanat alatt megtörténik, mindenképpen marad nyoma

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sokakban elevenen élnek még azok az emlékek, amikor a családfő, legyen az nadrágot vagy éppen szoknyát hordó, kihúzta azt a bizonyos fiókot, és megkezdődött a rezsikiegyenlítés kettős könyveléssel kombinált szertartása. Egyik sárga csekk tépődött le a másik után a számláról, a perforáció mentén, és került a rajta virító fizetendő a kiadási oldal magas oszlopára, míg velük szemben csak a szülők keresete és legfeljebb a családi pótlék jelképes összege állt a bevételi oldalon.

A háztartással kapcsolatok kiadások jelentős részt harapnak ki a család teljes bevételéből. A KSH adatai szerint hazánkban 2018-ban az egy főre jutó kiadások 20 százalékát fedik a lakásfenntartásra és háztartási energiára fordított költségek. Az átlagérték úgy jön ki, hogy míg az egyszemélyes háztartásoknál 34, és a nyugdíjasok esetében 25, míg a gyermekes családoknál 14 százalékos ugyanez a mutató.

Az okoseszközök és a szinte bármikor bárhogyan elérhető internet, a könnyen kezelhető netbanki felületek, applikációk és nem utolsó sorban a covid-járvány előmozdította a fizetési kérelem térhódítását, letaszítva a valaha egyeduralkodó a sárga csekkeket a trónjáról.

A későbbi ellenőrzés is könnyedén megy, mert annak ellenére, hogy a fizetési kérelem és maga a fizetés online bonyolódik le, s egy pillanat alatt megtörténik, mindenképpen marad nyoma
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A móri Erste bankban az applikációkkal kapcsolatban Harangi Ágnes fiókvezető elmondta: – A fix megbízások és a csoportos beszedések száma az új lehetőségeknek köszönhetően némileg csökkent 2020-ban, míg az egyedi átutalásoké nőtt. Ma már nagyon könnyű mobillal fizetni a közüzemi számlákat, ugyanis a bank új platformja, megjegyzi a számlaszámokat és a hivatkozásokat, és az első néhány karakter beírása után felugrik minden – így, ha egyszer már beírtuk ezeket, akkor csak az összeget kell megjelölni és fizethetjük is a rezsit.

Az egyre népszerűbb fizetési kérelem úgy működik, hogy a kedvezményezett, vagyis aki kapja a pénzt, az küld egy üzenetet a fizető félnek. Az üzenet tartalmazza, hogy kinek és mennyit kell fizetni. A számlát kiegyenlíteni kívánó félnek nincs más dolga, mint ellenőrizni, hogy ki az a cég, aki az ő átutalására vár és hogy egyezik-e a leemelni kívánt összeg? Ha minden rendben van, a fizető fél egyetlen jóváhagyással rendezheti fennálló tartozását. Az ilyen módon engedélyezett tranzakciót követően lényegében azonnal meg is történik a kifizetés. Lényegesen egyszerűbb, emellett sokkal kevesebb időt és energiát követel tőlünk, mint ha a sárga csekkeket összegyűjtjük, majd elmegyünk a postára, ott sorban állunk és készpénzzel fizetünk. Arról már nem is beszélve, hogy milyen óriási költségeket emészt fel állami szinten a készpénz fenntartása.

A későbbi ellenőrzés is könnyedén megy, mert annak ellenére, hogy a fizetési kérelem és maga a fizetés online bonyolódik és egy pillanat alatt megtörténik, mindenképpen marad nyoma is. A sárga csekkek kis bújócskázós szelvényeivel ellentétben az ilyen tranzakciókról szóló bizonylatok nem vesznek el, bármikor visszakereshetők az elektronikus tárhelyen.

Jelentős érv a fizetési kérelem mellett az is, hogy maximum hatvan napig érvényes, vagyis nem kell azonnal kiegyenlíteni a tartozást, hanem a család igényeinek, illetve bevételeinek megfelelően lehet ütemezni a befizetések idejét, sorrendjét, vagyis ugyanúgy lehet gyűjtögetni vagy rendezgetni a sorrendet, mint a hagyományos csekk esetében, csak több időnk van a befizetésre.

Óriási költségeket emészt fel állami szinten a készpénz fenntartása

A magyar lakosság készpénzkészlete rohamos mértékben emelkedik. A MNB adatai szerint a növekedés 12, 73, illetve 200 százalék, vagyis ennyivel nőtt éves, ötéves és tízéves összevetésben a forgalomban lévő készpénz, ami nemzetközi összevetésben pedig nagyon magas szintet jelent. Nem csak ebben vagyunk az elsők között. A móri bank fiókvezetője elmondta: -Tapasztalataink szerint az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a bank digitális csatornáit használó ügyfelek aránya. Amíg 2018 végén az ügyfelek közel fele volt digitálisan aktívnak minősíthető, tehát lépett be az interneten vagy a mobilján harminc nap alatt legalább egyszer a bank digitális felületére, addig az arány az idén tavasszal már megközelítette a 60 százalékot. Ez regionális szinten is magasnak számít, ugyanis az osztrák cégcsoport adatai szerint az összes leányvállalat közül Magyarországon a legmagasabb ez a szám.

Az általunk megkérdezett pénzintézet PR és belső kommunikációs vezetője, Murányi Linda felhívta a figyelmet arra, hogy a digitálisan aktív ügyfelek száma csak 2020-ban 12 százalékkal nőtt, vagyis a kontaktusok mennyiségének csökkentését valóban az elektronikus csatornák használatával érték el sokan. Ám az is látszik, hogy a technológia változása hogyan hat: amíg 2018-ban a digitálisan aktív ügyfelek több, mint kétharmada csak az internetbankot használta, és csak 4 százalék volt azok aránya, akik bankolásra csak a mobiljukat használták, addig ma már a kizárólag telefonnal pénzügyeiket intézők aránya 37 százalékra emelkedett, miközben 40 százalékra zuhant a csak az internetbankot használóké. A maradék közel 20 százalék 2018-ban és 2021-ben is vegyesen használja a két csatornát.

[embed]https://www.feol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/igy-fizetheti-be-csekkeit-telefonrol-otthona-biztonsagabol-video-3916851/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában