Frissen Fejérből

2021.04.08. 15:15

Közel tíz százalékkal emelkedtek a bérek

Egy év alatt közel tíz százalékkal emelkedett a teljes munkaidőben állók bruttó átlagkeresete – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb felméréséből.

Héjj Vivien

Több marad a pénztárcánkban, mint tavaly ilyenkor

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– 2021 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és nonprofit szervezeteknél – 411 000 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint volt, mindkettő 9,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derült kis a KSH elemzéséből.

Több marad a pénztárcánkban, mint tavaly ilyenkor
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az adókedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset az előző év azonos időszakához képest 9,2 százalékkal volt magasabb, mint 2021 januárjában. A rendszeres – különjuttatás nélküli – bruttó átlagkereset 390 200 forintra becsülhető, ez a szám is közel 10 százalékkal magasabb, mint egy éve. A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 714 900 forint, míg a legalacsonyabb számok a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szektorban jöttek ki, itt a havi bruttó átlagkereset 247 500 forint volt.

Ami a nemeket illeti, a statisztika szerint a teljes munkaidőben álló férfiak átlagosan nagyjából 70 000 forinttal keresnek többet a nőknél. A reálkereset 6,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,7 százalékos növekedése mellett. A 2017-es adatokhoz képest a bruttó kereset 50, a reálkereset több mint 30 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában