permetezés

2021.03.15. 07:30

Mosakodnak a fák – Nem feketülő vízben, hanem kénben, rézben, olajban

Még meg sem érkezett a tavasz, de máris nyakunkon több olyan kerti munka, amit nem lehet sokáig halogatni. Ezek közé tartozik a metszés és az azt követő, beszédes nevű lemosó permetezés.

Palocsai Jenő

A lemosó permetezés során nagy mennyiséget kell fújni, kell a védőruha

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Kifejezetten a szőlőket és az egyéb, gyümölcsöket termő növényeket érdemes a lemosó permetezéssel illetni így tavasz kezdetén. A kezelésnek fontos, de nem kötelező előzménye a metszés, ugyanakkor, ha betartja a gazda a metszés-permetezés sorrendet, akkor a kisebb ág, ­gally, illetve vesszőfelület miatt jóval kevesebb idő alatt lehet végezni a növényvédelmi munkával, arról nem is beszélve, hogy az ehhez bekevert szerekből is kevesebb fogy. A beavatkozás célja nem más, mint hogy az adott növényt károsító rovarokat, illetve a gombák áttelelő szaporító képleteit lehető legjobb hatásfokkal irtsuk, vagy legalábbis nagymértékben gyérítsük. Az enyhe teleket követően ez a tavaszi hadjárat még fontosabb, mint egyébként. A hatásfok növelhető avval, ha a gondos gazda ősszel, 60-80 százalékos lombhullásban, is elvégzi a lemosó permetezést, mert úgy tavasszal már csak azokkal kell megküzdeni, amik túlélték az őszi vegyszerezést és a tél hidegét. Az őszi kezelés különösen jó védekezés olyan betegségek ellen, mint például a sokak által ismert és megtapasztalt tafrinás levélfodrosodás az őszibarackok esetében vagy a körte ventúriás varasodása ellen. A tavaszi bevetésre indulók elsősorban a kártevők ellen veszik fel nagy hatékonysággal a küzdelmet. Ebben az esetben olyan élőlényekre kell gondolni, mint például a pajzstetvek, levéltetvek és az atkák áttelelő alakjai.

Azonban azt mindkét károsító csoport esetében figyelembe kell venni, hogy a megfelelő időzítés mindennél fontosabb, ugyanis a teljes nyugalomban lévő alakok elleni védekezés szinte hatástalan. Akkor igazán hatékony a gazda, ha a károsítók életfolyamatai még vagy nem álltak le teljesen ősszel, vagy már elindultak a tél végén, illetve a tavasz elején.

A mikor pontos meghatározása után következhet a mivel kérdésköre. A növények baktériumos és gombás betegségei ellen kiváló hatásfokkal alkalmazhatók a réztartalmú lemosókészítmények. Sok olyan lemosó permetszer van, ami magas kéntartalommal operál és több közülük már bizonyított, de a réz sosem ­hiányozhat a baktériumok elleni védekezés fegyvertárából.

A lemosó permetezés során nagy mennyiséget kell fújni, kell a védőruha
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A kártevők legnagyobb ellenfelei azok az olajtartalmú készítmények, amik kizárólag a növények nyugalmi időszakában alkalmazhatók. Ha a levelekre jut, a növény pusztulásához is vezethet. Mivel ez meglehetősen drasztikus kezelés, ezért érdemes akár egy nagyító segítségével előzetes állományvizsgálatot végezni, és csak azon fák, cserjék és szőlők esetében végezzük el, amelyeken sikerült rábukkanni a kártevők áttelelő alakjaira a törzsön, a háncs alatt, a repedésekben, elágazások védelmében. Azért fontos körültekintően végezni vagy éppen elhagyni a beavatkozást, mert sajnos a fás részeken telelő hasznos élő szervezeteket is gyérítheti a kezelés.

És végül arról, hogyan kell elvégezni. A beavatkozás nem véletlenül kapta a lemosó permetezés nevet, a megfelelő, gyári előírások szerint bekevert növényvédő szert a szokásosnál nagyobb permetlé mennyiséggel juttatjuk ki a növényekre, hogy azokon végigfolyva mindenhova eljusson, befedve a teljes felületet, figyelve arra, hogy mindezt fagymentes időben tegyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában