Egy mindent tudó szerkezet

2021.03.21. 20:00

Éppen csak pálinkát nem főz a 125 milliós gép

Egy erős motor, három egymástól teljesen különböző munkaeszköz dolgozik 104 hektáron a Vértes oldalában. A masina szinte mindent tud, amit a szőlőben tudni kell és érdemes, így nagyon megkönnyíti a munkát. Most természetesen a metszés volt az elsődleges feladat.

Palocsai Jenő

Koleszár Dávid is gyakran kezeli a gépet, aminek acélfogai 104 hektárnyi venyigét aprítanak miszlikbe

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amikor eljön a metszés ideje a Mór környéki nagyüzemi szőlőkben, egy rendkívül fejlett, nagy teljesítményű erőgépre felteszik az előmetsző adaptert, ami pár nap alatt pár centis darabkákra morzsolja a szőlővesszők erdejét. Ám a szerkezet nem pihen év közben sem. A Móri borvidéken egyedül a Paulus Borháznak van ilyen gépe, így az ott dolgozó szakembert, Németh Csaba agrármérnököt kérdeztük meg arról, hogy hogyan működik a gépi metszés és mit tud még ez a furcsa alakú jármű?

Német elmondta: – Alapvetően úgy működik, hogy van egy mozgó és egy álló penge, mint ahogy a kézi metszőolló esetében is. A különbség annyi, hogy itt a penge forog, csillag alakú és belül, vele szemben áll egy sima, háromszög alakú vágópenge és ahogy a csillag alakú pörög a másik mellett, úgy tudja elvágni a szőlővesszőket, éppen olyan magasan, amilyen hosszúra meg akarjuk hagyni a vesszőt, mert csak addig engedjük csak rá a sorra felülről a szerkezetet.

Mint kiderült, nemcsak gyorsítja a metszési munkálatokat, hanem terhet vesz le a kezelő válláról is. Az oszlopnál például mindig leállnak a csillag alakú pengék, ugyanis van rajta egy infravörös érzékelő, melynek jelzésére azonnal kinyílik a gép, épségben hagyva a támrendszer alapját, az oszlopot. Aztán tovább haladva újra összezár a két oldal, felpörgetve magában a vágósorokat és falja a sorokat, pár centiméteres darabokra zúzva a vesszőket.

Arra a kérdésre, hogy miért vagy hogyan nem vág bele a huzalokba, az agrármérnök azt mondta: – Ezek a pengesorok egy függőleges tengelyre vannak felfűzve és a drótokkal párhuzamosan pörögnek, így aztán a drót nem keveredik oda. Ha mégis, akkor menthetetlenül elvágja a huzalt. Olyankor szétnyitom a gépet, eltávolítom az elvágott, esetleg feltekeredett drótot és megyek tovább, de ez nem igazán jellemző. Ha normálisan meg van feszítve a támrendszer, akkor ez a probléma nem történhet meg, legfeljebb naponta egyszer.

Alapvetően ez egy szüretelő kombájn, aminek az első eszközhordozó karján van a szóban forgó előmetsző masina, ám nem csak tavasszal a metszéskor és ősszel a szüretkor használja a tulajdonos és alkalmazottai, hanem egész termesztési évben, ugyanis van még egy képessége a magasépítésű eszköznek.

Németh azt mondta: – Ez egy francia Pellenc gyártmányú gép, ami nyáron sem pihen, ugyanis évközben ezzel a géppel zajlik a permetezés. A tavasztól őszig tartó növényvédelmi feladatokat úgy látja el a gép, hogy a szüretelő szerkezetet előzőleg leszerelik róla a szakemberek és rácsatolják a permetező adaptert és aztán májustól egészen nyár végéig, ősz elejéig permetezünk vele.

A permetező adapter ottjártunk idején is rajta volt az alapgépen, ugyanis feltöltött tartályai ellensúlyként szolgálnak ilyenkor a közel 600 kilós előmetszőgépnek. Ha nem lenne nagy teher hátul is, akkor az eszköz miatt orra bukna a kombájn.

Koleszár Dávid is gyakran kezeli a gépet, aminek acélfogai 104 hektárnyi venyigét aprítanak miszlikbe
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A permetező adaptert is bemutatta a szakember: – Ezt sem a hagyományos módon alakították ki és nem is úgy dolgozik. A szerkezeten két darab 1000 literes tartály van, tehát összesen kétezer literrel megyünk ki, amivel 8 hektár tudunk lepermetezni. Maga a munkafolyamat úgy zajlik, hogy egy szőlősor fut a gép hasa alatt, kettőt meg az oldalra kiálló karjaival ölel át jobbra-balra, illetve az azok melletti soroknak a gép felé eső oldalát is megfújja egy menetben, tehát 4 egész sort permetez, illetve három egészet meg egy-egy felet. Tehát minden negyedik sorközbe kell csak befordulni, míg a hagyományos ültetvényes permetezők esetében minden sorközben végig kell menni.

A permetezésnél tehát eléggé meggyorsítja a munkafolyamatokat, ugyanis 20-25 perc időt vesz igénybe egy teljes hektár permetezése. Megközelítőleg öt kilométer per órával lehet haladni a szőlősorok között, és mivel minden negyedik sorban kell csak menni, ezért negyedannyi időt igényel a feladat, mint traktorral, hagyományos módszerrel.

Az agrármérnök hangsúlyozta: – Sok sort visz egyszerre, de közben kevés permetlevet használ el, ugyanis legfeljebb 130-150 literrel kell számolni hektáronként. Nem csak a kialakítása miatt ilyen költséghatékony, hanem azért is, mert nem a telekúpos, hanem az üregeskúpos szórófejjel szerelték a gyártók. Nem megyünk nagy nyomáson, csupán 5 bar körüli az üzemi nyomás értéke. Emellett légrásegítéses, vagyis van egy nagy központi ventilátor és onnan csövek juttatják el a légáramot minden egyes szórófejhez.

Egyébként a cégnél a nemcsak ezt a gépet használják permetezésre, hanem van egy másik, egy traktor által vontatott gép is. Az csak három sort tud permetezni hiszen az alacsony hasa alatt nem tud sort vinni. A traktorral húzott permetező esetében a gépkezelő mozgatja az oldalsó karokat, nincsenek érzékelők, ugyanakkor ott nem is kell olyan sokat állítani, hiszen a traktor és annak vontatmánya egész egyszerűen követi a terep változásait.

Maga a szerkezet négykerék meghajtású és talajkövető rendszerrel van ellátva. A sor végén be kell állítani milyen magasan akarjuk vinni a keretet a talajtól és onnantól kezdve a gép automatikusan követi a terep egyenetlenségeit a talajérzékelők segítségével, melyeket a sorok felett átnyúló csápok végén helyeztek el. Eközben maga a gép is állandóan szintezi magát, hogy függetlenül a csápok dőlésszögétől, maga a kombájn mindig vízszintesen álljon.

A John Deere erőgéppel szerelt gép az összes adapterrel, tehát a permetező, az előmetsző és a szüretelő adapterrel együtt 125 millió forintba kerül. A 2014-ben gyártott masina már befejezte a metszést a birtokhoz tartozó 104 hektáron és mivel nagyüzemi keretek között nem végeznek lemosó permetezést, így csak májusban zúg fel újra a 170 lóerős motor, hogy megvédje a szőlőt gyomtól, gombától és kártevőktől egészen szüretig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában