jelentősen nőttek

2021.03.23. 16:16

Eddig sosem látott ugrást okozott a járvány a kártyahasználatban

A koronavírus-járvány teljesen felforgatta a fizetési szokásainkat 2020-ban. Ezt jól mutatják a tavalyi év adataiból készített statisztikák. Tavaly csaknem 11 százalékkal nőtt a magyarországi kártyás vásárlások értéke 2019-hez képest, miközben a készpénzfelvételek száma jelentősen csökkent.

Palocsai Jenő

Leginkább az érintéses tranzakciók értéke emelkedett

Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Nemcsak a koronavírus miatt javultak a kártyás fizetéssel kapcsolatos mutatók, hanem azért is, mert az év végéhez közeledve éreztette a hatását a piacon az is, hogy az online pénztárgépet használó vállalkozásoknak 2021-től biztosítaniuk kellett az elektronikus fizetés lehetőségét, és sokan már 2020 utolsó hónapjaiban önként átállították a rendszereiket.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai jól mutatják a pénzforgalom digitalizációját. Két éve még nem érte el a kártyás fizetések összértéke a hétezermilliárd forintot. Tavaly, a csaknem 11 százalékos növekedéssel együtt már 7726 milliárdot tett ki ez az érték. Természetesen ezzel párhuzamosan csökkent a készpénzfelvételek értéke. Míg 2019-ben 8734 milliárd forintot vettünk ki készpénzben a számláinkról, addig tavaly több mint öt százalékkal kevesebbet, vagyis 8286 milliárd forintot.

Leginkább az érintéses tranzakciók értéke emelkedett
Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A szabályozásnak is köszönhetően az úgynevezett POS-terminálokon keresztül végrehajtott vásárlások is több mint hat százalékkal nőttek a vizsgált időszakokban. Leginkább az érintéses tranzakciók értéke emelkedett, ez csaknem 20 százalékkal nőtt, szemben a terminálokon végzett hagyományos fizetések értékével, amely 45 százalékkal csökkent – tudtuk meg a vonatkozó sajtóközleményből.

Az OTP Csoport által kiadott közlemény szerint ha a kártyaelfogadó helyek számát vizsgáljuk: míg 2019 végén 111 ezer elfogadóhelyen 177 ezer POS-terminál üzemelt az országban, addig 2020 végére már 123 ezer elfogadóhelyen több mint 203 ezer terminálon fizethettek a vásárlók. Az elfogadóhelyek száma az első fél évben szinte alig változott, ám a második fél évben több mint 10 százalékkal növekedett, áll ugyancsak a közleményben.

A vállalkozásoknak személyre szabott megoldásokat kínálnak. Az egyik bank például a 30 millió forint feletti éves árbevételt elkönyvelő vállalkozásoknak kifejezetten a POS-terminálok igénylését javasolja. A kisebb pénzügyi forgalommal bíró cégeknek viszont praktikusabb lehet az ugyanennél a csoportnál alkalmazott SimpleBusiness mobilalkalmazás. Ezt a ke­reskedő letölti, miáltal több­féle elektronikus fizetési lehetőség is elérhetővé válik. Ez a módszer a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában