Megszületett a megállapodás

2021.03.05. 17:26

Többet fognak keresni a Denso munkavállalói

A hosszú tárgyalás sorozatot követően, egy többlépcsős szerkezetben, összesen 8.3 százalékkal emelkedhetnek a bérek Székesfehérvár legnagyobb munkaadójánál, a Denso-nál.

Palocsai Jenő

Műszakváltás a Denso Székesfehérvári üzemében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Jelentős tárgyalásokat folytatott a Denso vezetése és a Liga Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet. A vállalatot Szincsák Attila ügyvezető, a LIMÉSZT-t Bognár Ferenc munkajogász képviselte a megbeszéléseken.

A Denso a több, mint négyezer munkavállalójának 6.6 százalékos béremelést ad az első lépcsőben. Később, amennyiben a Szociális hozzájárulás adó mértéke csökken, a munkáltató a megtakarítás összegét a munkavállalók alapbérnövelésére fordítja. Az ebből fakadó 1.7 százalékos emelés az első lépcsőben említett 6.6 százalékkal összeadódik, így valamennyi saját és kölcsönzött munkaerő bérére pozitív hatással lesz a 8.3 százalékos bértömeg emelés.

Szincsák Attila, a Denso ügyvezetője azt mondta: – Úgy gondolom, hogy egy jó, konstruktív, megállapodás született, egymás érdekeit figyelembe véve. A rendelési állományunk a vírusjárvány ellenére nem változott, mi nemcsak Európába szállítunk, hanem a világ összes kontinensére, így ebből a szempontból szerencsések vagyunk, ugyanakkor a hétfőtől életbe lépett változások próbára teszik majd a napi működésünket.

Műszakváltás a Denso Székesfehérvári üzemében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Arra kérdésre, hogy ez a béremelés befolyásolja-e majd a többi fehérvári, illetve annak vonzáskörzetében működő munkaadók által kifizetett béreket, Szincsák azt mondta: – Tisztában vagyunk a döntésünk súlyával, bizonyára hatással leszünk, kisebb-nagyobb mértékben a többi cég bérfejlesztésére. Valóban húzzuk a piacot, de fejlődni kell és ehhez meg kell keresni a forrásokat. Munkavállalóink megérdemlik az emelést, mert nagyon sokat dolgoznak.

A Liga Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet elnöke, Bognár Ferenc azt nyilatkozta: – Alapos előkészítés után, többfordulós tárgyalásokat folytatott a LIMÉSZ, mint reprezentatív szakszervezet a Denso-ban. Mindenki tapasztalja, hogy a boltban mennyivel lesz drágább minden, ezért a dolgozók elvárásai a munkabér emelésével kapcsolatban elég magasak. Egy kompromisszumos megállapodásra törekedtünk, szem előtt tartva a munkaadó fenntarthatósági igényeit éppúgy, mint a munkavállalói bér értékmegőrzésének jogos igényét. Feltételekkel tarkítva, de elértünk egy 6,6 százalékos emelést, ami azt gondolom, hogy jó eredmény. Ehhez jön még a további 1,7 százalék az év második felében, július elsején, mikor az állam két százalékpontos adócsökkentéséből fakadó többletet a munkáltató továbbítja a munkavállalók részére.

Arra a kérdésre, hogy az érdekvédelmi szervezet mennyire elégedett a bértárgyalásokkal, Bognár Ferenc elmondta: Az üzleti évnek megfelelően április elsején kezdődik a béremelés, több lépcsőben. A visszajelzések alapján a dolgozók döntő többsége elégedett a szakszervezet munkájával.

A munkajogász hozzátette: – A Denso jó példa arra, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatok mellett is lehet érdekeket érvényesíteni és együttműködni egyaránt, de ehhez szükség van mindkét fél felelős gondolkodására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában