A pazarlás ellen a lakosság is tehet

2021.03.23. 07:10

Az idei szlogen: a víz érték!

Március 22-e a víz világnapja. Az egyik legértékesebb elem, amelyet tisztelünk ugyan a magunk módján, mégis a fogyasztói életformának köszönhetően mérhetetlen pazarlással folyatjuk a lefolyóba mindennap és szennyezzük természetes vízkészleteinket a lehető legváltozatosabb módon.

S. Töttő Rita

Megannyi felhasználási módja van a víznek. Pátkán, a víztározónál például többen horgásznak is

Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-Archív)

„Ma már egyre mélyebbre kell fúrnunk, hogy emberi tevékenységtől védett, szennyeződésmentes vízkészletet találjunk” – állítja Székely Edgár, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembere, a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály vezetője, aki a víz világnapi előadásában az ivóvízkészlet fontosságára és vizeink tisztaságának megőrzésére hívta fel a figyelmet.

A föld 70 százaléka víz, ám csupán 2,2 százaléka édesvíz – és ennek a nagyon apró aránynak is csupán kevesebb mint negyedrésze alkalmas ivóvízellátásra – mutat rá a szakember, hozzátéve, hazánkban az ivóvízellátás túlnyomórészt felszín alatti vízből történik. Sőt, az ipar és a mezőgazdaság is nagyrészt ugyanezt a készletet használja. A felszíni vizeinket az ipari forradalom óta egyre növekvő mértékben szennyezzük, így noha régen még a patakok, források vize is alkalmas volt a fogyasztásra, ez ma már nem mondható el. A civilizáció hátulütője ez.

Számos tevékenység felelős a felszíni vizek szennyezéséért: a különböző termelőtevékenységek, a mezőgazdasági „diffúz” szennyezés, azaz a műtrágyázás, illetve a gyom- és rovarirtó szerek túlzott használata. Továbbá az ipari tevékenységek, mint a szénhidrogén származékok és a nehézfémek szennyezése.

Megannyi felhasználási módja van a víznek. Pátkán, a víztározónál például többen horgásznak is
Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-Archív)

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság „fennhatósági” területén javarészt – 80,6 százalékban rétegvízből nyerik az ivóvizet, további 17,8 százalékban parti szűrésű vizet, 1,2 százalékban karsztvizet, 0,2 százalékban pedig talajvizet, s ugyanekkora arányban hasadékvizet fogyaszt a lakosság. A vízkészlet megóvása nemcsak kiemelt, de hosszú távú feladata is az emberiségnek, a szolgáltatók, ipari és mezőgazdasági szereplők mellett a lakosság is kiveheti a részét. Az osztályvezető többféle tanáccsal is szolgált: elsősorban szüntessük meg az ivóvíz pazarlását! Öntözésre felszíni vizet, talajvizet használjunk – vagyis ne ivóvizet! Fontos a vízbázisvédelmi védőterületek kijelölése és a védőterületen lévő szennyező források felszámolása.

Az ENSZ által szorgalmazott víz világnapja az idei évben, azaz 2021-ben az alábbi mottóval hívja fel a figyelmet a téma fontosságára: A víz érték! Becsüld meg! Ezt már gyermekkorban érdemes tudatosítani, hogy később természetes legyen: nem dobunk szennyező anyagot a vízbe, elzárjuk a csapot a vízpazarlás megelőzéséért, ezzel is gondoskodva a vízkészletünk megóvásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában