Az egyedülálló beporzók

2021.02.12. 15:00

A magányos méhek is sokat dolgoznak – méz híján is

Egyszerű, praktikus, olcsó és nem utolsósorban kifejezetten kreatív módját népszerűsítik a magányos méhek védelmének.

Palocsai Jenő

Az egyedül élő méhek is hasznosak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy csak az hasznos számunkra, aminek valami közvetlen eredménye vagy kézzelfogható jele van. Nem csak azok a méhek hasznosak, melyek hatszögletű rácsokkal kitöltött kereteiből aranyló méz csorog. Sokan zümmögnek magányosan a nagyvilágban, de tevékenységükkel közvetetten hozzájárulnak a mezőgazdasági termények fejlődéséhez.

A magányosan élő méhek és darazsak szaporodását segítő természetvédelmi eszközök, „méhecskehotelek” vagy más néven „darázsgarázsok” elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME közleményéből megtudtuk, hogy most, február végéig kell megtenni a megfelelő lépéseket a fent említett élőhelyek kialakítása érdekében, ugyanis a magányosméhfajok számos képviselője szőrös, és mivel ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. Ezért kell a méhecskehoteleket már a közeljövőben, február második felében, de legkésőbb március elején kirakni egy esőtől védett, keleti-déli tájolással rendelkező helyre.

A házi méhekkel ellentétben ezek a magányos fajok nem odvas fákat és hatalmas kaptárakat töltenek meg akár több tízezres, szervezett társadalmukkal és hatalmas létszámú bölcsődéikkel, hanem ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák kis létszámú utódaikat.

Az egyedül élő méhek is hasznosak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat készítenek leendő utódaik számára, majd a védett bölcsőket sárból készített dugóval zárják le. A petéből kikelő lárva azonnal megtalálja a táplálékot, és ha megette, azonnal bebábozódik. Kis idővel ezután kifejlett rovar bújik elő, ami képes kirágni magát a bölcső biztonságából, majd megkezdi rövid, de hasznos életét.

Az egyik nektárt keresve megtermékenyít sok virágzó növényt, míg a másik csökkenti a szántóföldek vagy éppen a vágóállatok számára ártalmas rovarok számát.

Mivel ezek nemcsak hasznos, de békés fajok is, így nemcsak a mezőgazdasági területekhez, hanem a lakóhely közvetlen közelébe, az erkélyre, ablakpárkányra is kihelyezhető a méhecskehotel. Ez lehet például egy 10–4 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli, ami nemcsak, hogy meghálálja a vele való foglalatosságot, de természetes anyaga miatt dísze is lehet az emberi környezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában