Nem csak cégeknek

2021.02.01. 07:30

A magánszemélyeket is segíti az új fehérvári mentőcsomag

A gazdasági mentőcsomag a helyi vendéglátóipar mellett a szektorban dolgozó, állásukat elvesztett magánszemélyeknek is segítséget nyújt. A visszajelzések rendkívül pozitívak.

Héjj Vivien

2021-ben a teraszdíjat is elengedi az önkormányzat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A járványhelyzet gazdasági és társadalmi értelemben is számos nehézséget hozott, egyes iparágak teljes leállásra kényszerültek. Mint arról lapunk is beszámolt, a város rendkívüli gazdasági mentőcsomaggal igyekszik enyhíteni a helyi vendéglátóipar nehézségeit.

Az önkormányzati tulajdonú helyiségekben üzemelő egységek teljes bérleti díját elengedi a város 2020. november 1-jétől a korlátozások fennállásáig, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvenedik napig. Erre vonatkozóan kérelem a veszélyhelyzet fennállásáig nyújtható be abban az esetben, ha a bérleti jogviszony a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően jött létre, és a mentőcsomagról szóló határozat meghozatalának napján is hatályban volt.

A város Tovább-foglalkoztatást Segítő Alapot hozott létre, melyből a feltételek fennállása esetén pályázat útján azon vendéglátó tevékenységet végző gazdasági szereplők kaphatnak differenciált mértékű támogatást, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt munkavállalóik legalább 50 százalékának jogviszonyát fenntartották. Egyúttal Cser-Palkovics András polgármester a tevékenységükben nem korlátozott gazdasági szereplőket arra biztatja, lehetőségükhöz mérten az alapba történő önkéntes befizetéseikkel közvetetten járuljanak hozzá a nehéz helyzetben lévő gazdasági szereplők támogatásához.

2021-ben a teraszdíjat is elengedi az önkormányzat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindezek mellett a polgármester egy olyan települési támogatás bevezetéséről is döntött, amely a vendéglátásban dolgozó magánszemélyeket segíti. Egyszeri, egy összegben folyósított, vissza nem térítendő százezer forint mértékű támogatást biztosít azon bejelentett székesfehérvári lakcímmel vagy érvényes székesfehérvári tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére, akik igazolhatóan vendéglátó vagy szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végző munkáltatónál, Fejér megye területén dolgoztak, és a veszélyhelyzet bevezetését követően önhibájukon kívül veszítették el munkahelyüket. A támogatást azok igényelhetik, akik 2021. január 31-ig legalább 30 napig munkanélküliek voltak.

A mentőcsomaggal kapcsolatban meghozott döntéseket a közösségi oldal felhasználói is üdvözölték, sokan egyéb javaslatokkal is éltek arra vonatkozóan, mely szektorok szorulnak még segítségre. Ezen lehetőségeket a városvezetés vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában