Helyi üzletfejlesztés

2021.02.09. 07:25

A falvak kisboltjait mentheti meg a kormány legújabb támogatása

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg a kormány annak érdekében, hogy erősítse a falvak népességmegtartó erejét, segítse a helyi közösségeket, és kényelmesebbé tegye a vidéki életet. Ennek részeként valósul majd meg a fejlesztés.

Korondy Tamás

A pályázat összesen 2379 települést érint, ebből több mint 300 olyan községet, ahol már nem működik kisbolt. Amennyiben minden pályázó a maximális összeget igényli, akkor körülbelül 700 üzlet támogatására elegendő a keret

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eddigi három alprogram, a falusi csok, a mellékúthálózat-felújítást célzó és a falusi életminőséget javító pályázatok mellé csatlakozik a kisboltok megmentését célzó alprogram.

A támogatás alapjairól Gulyás Gergely beszélt néhány nappal ezelőtt a Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: „Azt látjuk, hogy a nagy élelmiszeripari multicégek megjelenése azzal járt, hogy a kisboltok az elmúlt években bezárásra kényszerültek a legkisebb településeken. Ezért döntöttünk arról, hogy egyedi pályázati rendszerben – 45 milliárd forint erejéig – a falvakban működő kisboltok működtetőinek biztosítunk lehetőséget arra, hogy pluszforráshoz jussanak.”

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz, vagyis Gyopáros Alpárhoz tartoznak az ilyesfajta támogatási rendszerek, így a Magyar falu program is, melynek részeként zajlik majd a fejlesztés. Gyopáros Alpár ezzel kapcsolatban a következőket hangsúlyozta a napokban:

– A kormány 45 milliárd forintos támogatásának célja, hogy a kétezer fő alatti településeken megmentsük a még működő kisboltokat, és ahol nem működnek ilyen üzletek, ott új, vagy már meglevő vállalkozások élelmiszer jellegű boltot nyissanak, emellett az elérhető szolgáltatásokat, mint a gyógyszertáron kívül is forgalmazható, engedélyezett, vény nélküli gyógyszerek kiadása, valamint a postai szolgáltatások, illetve a közösségi tér biztosítása, egy helyen lehetővé tudja tenni az üzlet fenntartója.

Kik pályázhatnak?

Mint megtudtuk, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok vagy szövetkezetek vehetik majd igénybe az új támogatási formát, melyet csak olyan igénylő kérvényezhet, aki kétezer fő alatti településen napi fogyasztási cikket forgalmazó üzletet üzemeltet, vagy olyan településen vállalja kisboltja nyitását, ahol ilyen nem működik. A pályázatokat a Magyar falu programban hirdetik ki. Nyertes pályázat esetén a támogatási összeget előlegként fizetik ki.

A pályázat összesen 2379 települést érint, ebből több mint 300 olyan községet, ahol már nem működik kisbolt. Amennyiben minden pályázó a maximális összeget igényli, akkor körülbelül 700 üzlet támogatására elegendő a keret
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mire lehet pályázni?

Többek között épület külső és belső felújítására, bővítésére, akadálymentesítésére, de legfeljebb 50 millió forintig, 80 százalékos támogatási intenzitással. Emellett lehet forrást igényelni arra is, hogy az üzleteket korszerű berendezésekkel szereljék fel, ideértve a kérelemben vállalt egyéb szolgáltatások folytatásához szükséges eszközöket is (például gyógyszerárusításhoz zárt szekrényt, vagy bútorzatot.)

Az eszközbeszerzés a boltok felszereltségének javítására is igényelhető, például polcrendszer, pénztárgép és hűtő beszerzésére. Ezen jogcímen legfeljebb 12 millió forint igényelhető, 75 százalékos támogatási intenzitással.

Továbbá a pályázó meg is vásárolhatja az üzlet működését biztosító ingatlant, erre maximum ötmillió forintot lehet igényelni, 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Segítséget lehet még kérni a foglalkoztatáshoz igazodó működési támogatásra is, az üzletben foglalkoztatott személy, illetve személyek munkabére munkáltatót terhelő járulékainak megfelelő összeg megfizetéséhez, melyet akár öt éven keresztül biztosít a támogatás rendszere azzal, hogy minden évben kérelmeznie kell a kedvezményezettnek, és akkor jogosult rá, ha a támogatással érintett álláshelyet betölti. Ezek alapján az első két évben maximum két alkalmazottra kérhető a bértámogatás, azt követően egy alkalmazottra.

Hányszor igényelhető?

A kormánybiztos kiemelte, a forrás több tevékenységre is igényelhető egyidejűleg, így akár 66 millió forint maximális támogatásban is részesülhet egy-egy üzlet. A kérelmeket üzletenként lehet igényelni, így ha egy vállalkozás több kistelepülésen is tart fent kisboltot, akár mindegyikre kérhet támogatást. Természetesen ebben az esetben a támogatási összegek megállapításakor figyelemmel kell lenni az uniós szabályok alapján adható támogatási jogcímek szabályaira, azaz a maximum adható összegekre.

Hozzátette, valószínűsíthető, hogy az átlagos támogatási összeg 10 millió forintos nagyságrend körüli lesz, így ez esetben akár még több kisbolt is részesülhet a támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában