nem jó a helyzet

2021.01.25. 20:00

Még a halak is stresszesek a Velencei-tóban

Az elmúlt hét során a Velencei-tavon, a dinnyési csónakkikötő öblében, valamint a hullámtörő előtti mély vízben kisebb mennyiségű, úgynevezett lokális halelhullás történt.

Tihanyi Tamás

Bozai Zsolt, a halőrök főnöke és Pálinkás Imre Pál kirendeltségvezető

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az észlelt tetemek túlnyomórészt keszegfajok egyedei voltak, azonban a beköszöntött hideg miatti jegesedés és a havazás miatt azokban a napokban nehéz volt megítélni az elpusztult hal mennyiségét – mondta Pálinkás Imre Pál, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. A halegészségügyi vizsgálat eredménye szerint az elhullás kiváltó oka a halakat ért valamilyen stresszhatás volt. – Ezt okozhatta a vermelő halállományt megzavaró ragadozó állatfajok aktivitása, emberi tevékenység, de az sem kizárt, hogy az ősszel a ragadozó halfajok telepítése mellett érkezett néhány mázsa keszeget érte szállítási stressz. A keszegfajok az átlagosnál jóval érzékenyebbek. Pálinkás Imre hozzátette, mindez, párosulva az évszakra nem jellemző enyhe, ugyanakkor hektikus időjárással, a halakat oly mértékben legyengítette, hogy egy másodlagos bakteriál is megbetegedés is végzetessé válhat számukra.

Pálinkás Imre Pál kirendeltségvezető és Bozai Zsolt, a halőrök főnöke
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az ilyen jellegű elhullások bármikor, bármely vízterületen bekövetkezhetnek, ellene sajnos érdemben védekezni, vagy az ilyesmit megelőzni nem lehet – folytatta a kirendeltségvezető, hozzátéve, hogy a vízhasznosító a vermelőhelyek környékén várhatóan horgászati korlátozást vezet majd be, amely elsősorban a műcsalis horgászatot érintheti.

Szombaton délután a legtöbb helyen már ismét hullámzott a víz, a Fejér Megyei Hírlap tudósítója négy helyen figyelte meg a tavat, ám haltetemeket nem talált. A tó átlagos vízszintje vasárnap délben 108 centiméter, a mederteltség pedig 28 százalékos volt. Ha ez így marad, idén ismét lesz miért morogniuk azoknak, akik a tónál szeretik eltölteni szabadidejüket. Pálinkás Imre sem látja ezt másként.

Szombatra már eltűntek a haltetemek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyelőre csapadékban szegény tél miatt a tó vízállása továbbra is alacsonyabb az átlagosnál. Ez az elmúlt évtizedekben megfigyelhető jelentős mértékű feliszapolódással együtt könnyen oxigénhiányos környezetet eredményezhet az algadús nyári időszakban, nem beszélve a nagyobb eséllyel felszabaduló, halak számára mérgező iszapgázokról. Ha nem változik a helyzet, idén nehéz éve lesz a tó halállományának, különösen az oxigénhiányra érzékenyebb halfajoknak.

 

Ha a helyzet rosszabbra fordulna, akkor a halgazdálkodási hasznosító a rövidesen életbe lépő új, öt évre szóló halgazdálkodási terv szerint telepíteni kívánt halak közül a korábbiaknál nagyobb arányban kihelyezni tervezett érzékenyebb ragadozók telepítését – különösen a süllő és balin fajokét – a késő őszi időszakra időzíti. A kiváló tűrőképességű ponty telepítését egy kedvezőtlen helyzet kialakulása kevésbé befolyásolja, így e faj tóba helyezésére a szezonban rendszeresen sort keríthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában