Koronavírus Fejérben

2021.01.31. 15:30

Harmadára esett vissza az utazni vágyók száma

Természetesen a korlátozások apropóján mélyedtünk el a témában már az előző héten is – akkor az úgynevezett „kulcsosházakat” kérdeztük a foglalási tapasztalatokról. Most az utazásszervezők meséltek.

korondy Tamás

Foglalni úgy is lehet, hogy visszakapjuk a pénzünket, amennyiben nem jön létre az út

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megye két legnagyobb városának, Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak egy-egy utazásszervezéssel foglalkozó cégét kérdeztük, mekkora az érdeklődők száma a tavaly ilyenkori adatokhoz viszonyítva.

– Azt tapasztaljuk, hogy azért van még érdeklődés, az emberek vágynak az utazásra. Ennek ellenére az előjelentkezők száma idén a harmadára esett vissza. Persze szezonális különbségek is vannak: a tavaszi időpontokra még kevesen, nyárra és őszre pedig már többen jelentkeztek – válaszolta a megyeszékhelyi cég, míg az újvárosiaknál a jelentkezők száma a tavalyihoz képest 90 százalékot esett vissza.

Ingyenes lemondás

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire elterjedt az a lehetőség, hogy ingyenesen lemondást kérjenek az utasok az úti cél mellé, ha az utazás esetleg mégsem valósulna meg.

– Akik foglalnak, azok nagy többsége kéri ezt a fajta útlemondási biztosítást, azonban ezt csak nyomós indokkal fogadjuk el, például baleset, betegség vagy pozitív koronavírusteszt esetében – válaszolta Stadler Melinda a Duna-menti cég nevében. A fehérváriaktól hosszabb választ kaptunk.

– Amennyiben az utazás nem valósul meg, akkor a hatályos magyar jogszabályok értelmében az utazási irodának vissza kell fizetnie a befizetett díjakat a fogyasztók felé, tehát ilyen szempontból az utasok pénze biztonságban van. Természetesen ilyenkor a pénzt utazási utalványban is visszakérhetik, illetve át is lehet jelentkezni egy későbbi időpontra vagy más típusú utazásra. Irodánk hosszú évek óta minden decemberben „előjelentkezési lehetőséget” biztosít az utasoknak, ami azt jelenti, hogy kötelezettségek nélkül jelentkezhetnek a körútjainkra, melyet befizetni csak februárban kell. Erre van igény, többen is szeretnék később lekötni a pénzüket még akkor is, ha tudják, hogy az semmiképpen nem veszik el.

Foglalni úgy is lehet, hogy visszakapjuk a pénzünket, amennyiben nem jön létre az út
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vakcinaútlevél

Egy utazás alkalmával először mindig a helyszínt választjuk ki – ebből kiindulva tettük fel a kérdést, hogy ebben a rendkívüli időszakban melyik helyszínt keresik a legtöbben. Mindkét turisztikai vállalkozás esetében szóba került a vakcinaútlevél vagy az oltás, mint feltétel.

– Még korai beszélni erről, hiszen egyelőre nem tudunk semmit arról, hogy mikor, hova és milyen feltételekkel lehet utazni. Többen érdeklődnek például arról, hogy szükség lesz-e majd vakcinaútlevélre a külföldi nyaraláshoz, ám erről egyelőre még nem nyilatkoztak az illetékes hatóságok sem – válaszolták a fehérvári cégnél, kiemelve, úgy gondolják, hogy először a belföldi turizmus fog elindulni, majd azt követik a schengeni övezet országai, végül legkésőbb a tengerentúli, azon belül is a harmadik világ országaiba irányuló utazások beindulása várható.

– Itt az a jellemző, hogy az utasok inkább kivárnak, hezitálnak. Attól teszik függővé legtöbben az utazásukat, hogy kell-e kötelezően oltás az országváltás esetén, és abban az esetben bevállalják-e a karantént – fogalmazott az újvárosi cég képviselője.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/hova-utazzunk-belfoldon-kisebb-a-foglalasok-szama-4598761/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában