2021.01.17. 08:00
Éppen télen gyűjthető a csipkebogyó és a kökény
Az agrárium és az abban dolgozók számára ismeretlen a téli álom. Ilyenkor is van mit tenni vagy éppen betakarítani.
Nem muszáj pálinkát főzni a kökényből
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap
A pálinkafőzés ideje a legtöbb bérfőzetőnek az ősz, amikor tömegesen teremnek a hagyományos párlatokat adó gyümölcsök, ám nem csak ezekből lehet a hungarikumnak számító alkoholos italt készíteni.
Ahogy azt a tapasztalt generációktól tanultuk, pár gyümölcs betakarításának éppen ilyenkor jön el az ideje. A csipkebogyó és a kökény például köztudottan akkor az igazán jó, ha már megcsípte a dér. Nos az utóbbi napok időjárása azokon a helyeken is gondoskodott erről, ahol korábban megúszták a hajnali lehűléseket a tüskés bokrok. A belőlük készíthető párlatok igen értékesek, mert alacsony cukortartalmuk miatt keveset adnak.
Aki nem szeretne pálinkát inni ezekből, annak is érdemes szedni pár szemet, ugyanis maga a termés is finom és egészséges, ám ezekben a megfázásos és vírusban gazdag időszakokban jól jöhet egy csipkebogyó tea. Forrázni nem érdemes, elég áztatni és akkor a beltartalmi értékei nem csökkennek.