Mesterségek

2021.01.22. 17:30

Bonbonosdobozba kismotort – Lőrincz László gyerekkora óta bütyköl, most oktató, műhelyfőnök

Képzelőerő, kitartás, térlátás, precizitás, racionális gondolkodás, fantázia, mind-mind olyan tulajdonság, amely jó, ha jellemzi azokat a diákokat, akik gépészet ágazaton, gépgyártás-technológiai technikus szakon kívánnak továbbtanulni.

Majer Tamás

Lőrincz László 1983–1987 között tanult a Széchenyiben, érettségit és gépi forgácsoló szakmát szerzett, több mint 10 éve, hogy itt tanít

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Lőrincz Lászlóval, a Széchenyi István Műszaki Technikum műhelyfőnökével beszélgettünk.

– Mindig szerettem bütykölni, fabrikálni. Gyerekként próbálkoztunk csónakot csinálni, aztán légpárnás hajót. Bonbonos dobozba tettünk kismotort, ventilátort, de nem volt egyensúlyban, mindig eldőlt oldalra, de azért próbálkoztunk. Építettünk biciklit, tandemet. Amikor sikerült a kétszemélyes bicaj, akkor próbálkoztunk háromszemélyessel, de az mindig összecsuklott, túl hosszú volt. Mindig bütyköltünk valamit, gondolom, hogy ez hozta ki belőlem, hogy ilyen területre mentem – emlékezett vissza.

Széchenyiből Széchenyibe

Ő maga 1983–1987 között tanult a Széchenyiben, érettségit és gépi forgácsoló szakmát szerzett. 2009-ben került vissza az iskolába, akkor már mint szakoktató, a gépgyártás-technológiai technikusokat oktatta. 2015-ben vált belőle gyakorlati oktatásvezető, ez a titulus időközben műhelyfőnökké változott. Az iskoláról szólva elmondta, hogy az elődöknek hála, nagyon jó a Széchenyi hírneve, feladatuk ezt megtartani, megőrizni.

Lőrincz László 1983–1987 között tanult a Széchenyiben, érettségit és gépi forgácsoló szakmát szerzett, több mint 10 éve, hogy itt tanít
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A gépgyártás-technológiai technikus feladata, hogy munkája során azokat a gépeket, amelyekkel az üzemekben a gyártás folyik javítsa, karbantartsa, újratervezze, új alkatrészeket gyártson le a gyártás folyamatának segítése érdekében, ezeket összeszerelje, ha kell, bemérje. Vagyis a gépgyártás-technológiai technikus egyfelől karbantartja a meglévő gépeket, másfelől újakat alkot. Mondok egy nagyon jó példát erre. A Harmannál voltak gépész tanulóink. Azokat a gépeket, amelyekkel ott elektronikai alkatrészeket gyártanak, gépészek rakják össze. Volt egy panel, amelyet forrasztás előtt fúrtak. Ezt gép csinálta. Igen ám, de a fúrásoknak a a forgácsa, a panelek kifúrt forgácspora ott maradt, amely galibát okozhatott volna esetleg. A kolléga, aki foglalkozott a gyerekekkel, kiadta a srácoknak a feladatot, hogy ezt a port onnan el kell tüntetni. A széchenyis diákok megterveztek egy porszívóra csatlakoztatható fejet, ami speciálisan ráillett erre a panelra, és kiszippantotta ezt a port. Mindenki rácsodálkozott, hogy milyen ügyesen, egyszerűen, ötletesen megoldották a problémát! Le is gyártották a gyerekek ezt a fejet, és működött – mesélte a műhelyfőnök..

Gyakorlat teszi a mestert

Lőrincz László véleménye szerint egyébként jó lenne, ha a diákok még több időt tölthetnének gyakorlaton, annak során tanulnak ugyanis a legtöbbet. A nyári – négy hét hosszú – külső gyakorlatok kapcsán arra biztatja a diákokat, hogy igyekezzenek bedolgozni magukat a gyárakhoz. Az is roppant előnyös, hogy ezeken a gyakorlatokon még diákkorokban próbálhatnak ki munkahelyeket, tehetnek szert saját tapasztalatra a különböző cégekről, gyárakról, munkakörülményekről.

A szakember szerint üdvös volna, ha még többet lennének gyakorlaton a tanulók és nemcsak a fúrótokmányok között
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen a gépészet ágazat, a gépgyártás-technológiai tanulmányok, a technikusi szakma nagyon jó alap a szakirányú felsőoktatás felé. Számos iskolát felsorolhatnánk, legyen elég most mégis csak egy: ismert, a Széchenyi István Műszaki Technikum épületei gyakorlatilag egyazon tágas parkon belül vannak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának épületeivel, akár ott is folytatható a tanulás.

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-racionalis-gepeszgondolkodas-a-mai-napig-elkiseri-torok-szabolcsot-4606897/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában