Egy ízben egészen a csehországi Olmütz városáig vitte a gépírás

2021.01.17. 15:15

Akinek játék a papírmunka

Kenyér Krisztina ügyvitel szakon végzett pár évvel ezelőtt a – mai nevén – Székesfehérvári SzC Hunyadi Mátyás Technikumban. Jelenleg harmadéves a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy-számvitel szakán. Különleges „diáksportban” jeleskedett a középiskolai évei alatt.

Majer Tamás

Kenyér Krisztina tablóképe a Hunyadi Mátyás Technikum dicsőségfaláról

Fotó: Reprodukció: Nagy Norbert

Akár különleges tanulmányi versenyként is aposztrofálhatjuk persze: Kenyér Krisztina a tízujjas gépírás virtuóza lett, tablóképe ma is megtalálható az iskola emeleti folyosójának dicsőségfalán. Több helyi és országos versenyen is remekelt. Egy ízben egészen a csehországi Olmütz városába vitte őt a klaviatúra tempós, ámde korántsem szeleburdi nyomkodása.

Olmützi élményeire visszagondolva beszámolt róla lapunknak, hogy szép eredményt ért el, hiszen befért a top 10-be azon a nemzetközi megmérettetésen. Az utazás, a hotel is különleges volt, s az is, hogy megnézhette a történelem­órákról már ismerős várost.

Szavaiból amúgy kitűnt, hogy a versenytársak közül sokan életre-halálra komolyan vették a viadalt: gépíró csuklóvédők és csuklópárnák, szuper billentyűzetek, gyakorló, csúcstechnológiás laptopok lapultak a mezőny tagjainál, egyesek nem szűntek meg kopogni még a verseny szünetében sem.

Kenyér Krisztina tablóképe a Hunyadi Mátyás Technikum dicsőségfaláról
Fotóreprodukció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Krisztina, a Hunyadi egykori diákja most ötödik vizsgaidőszakának kellős közepén van. Az egyetemi szemináriumok és előadások anyagára rátett még egy lapáttal, a napokban feszül neki a középfokú szakmai angol nyelvvizsgájának, úgyhogy erős félév végén van.

Kell a szakmai nyelvvizsga a diplomához, a szakmai angol a munkához.

Az általános iskola végén, a középiskola-választás idején a nyelvi előkészítő osztály, az angol tanulásának lehetősége vonzotta erősen, elsősorban ezért döntött a Hunyadi mellett, de az irodás hangulatú munkák, szakmák is régóta érdeklik már.

– Mindig szerettem a papírmunkákat, gyerekkoromban is játszottunk „adminisztrációsat” a barátaimmal. Azt gondoltam, hogy a jövőben nem lenne rossz munka, ha ilyesmit csinálhatnék – fogalmazott.

Elmondása szerint nemcsak a gépírás, de a szöveg- és táblázatkezelő szoftverek beható ismerete – amelyet szintén a Hunyadinak köszönhet – is támogatja az egyetemi mindennapok során. A gépírás azért is segíti, mert úgy szeret tanulni, hogy számítógépre viszi föl, azon rendszerezi magának a tudnivalókat, amiből pedig sok van, így elkél a gyorsaság. Krisztina az iskola mellett pénzügyi gyakornokként dolgozik, s továbbra is irodai munkakörnyezetbe vágyik, vagyis a gyerekkori elgondolása, úgy tűnik, hogy kiállta, kiállja az idők – a felnőttkorba való átlépés és a különböző iskolák – próbáját.

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/megtanulnak-banni-a-penzzel-a-vallalkozasi-ugyviteli-ugyintezok-4587130/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában