Nem a kimagasló hozamok éve volt

2020.12.28. 07:00

Nem volt egyszerű a 2020- as év a gazdálkodóknak

Nem volt egyszerű esztendő a 2020- as év a gazdálkodóknak, volt részük jóban, rosszban egyaránt – mondja Vida Gyula.

Dávid Erzsébet

Csendes a határ, néhány táblában dolgoznak már csak a szántótraktorok Fotó: Török János archív

Fotó: Török János

A martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének gabonakutatással, nemesítéssel foglalkozó tudományos főmunkatársa, osztályvezetője arra emlékeztet, hogy márciusban, áprilisban a kemény aszály, majd májusban a kívánatosnál némileg bőségesebb csapadék okozott gondot a termelőknek. Bár a közelgő aratásra gondolva, az utóbbi miatt erősen aggódtak is a gazdák, a kiadós esők végül hasznosak voltak, „helyrebillentették” a szárazságtól sínylődő kalászosokat. Az ország jelentős részén jó termést sikerült búzából betakarítani annak ellenére, hogy több térségben még aratás idején sem volt kegyes a gazdákhoz az időjárás. Az esők miatt Fejér megyében is igencsak elhúzódott a betakarítás, romlott a gabona minősége

Fejér megyében – bár a jó terméssel fizető korábbi évekétől valamelyest elmaradtak az idei hozamok –, közepes termés került a magtárakba.

A szokottnál kissé gyengébb hozamokért viszont kárpótolhatják a gazdákat a jó felvásárlási árak, kedvező áron keltek, kelnek el a malmi minőségű búzák is, a prémium minőségűekre pedig valósággal „vadásznak” a malmok. A jövő évi vetőmagért viszont a korábbinál valamivel mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlni a termelőknek, mivel nőttek a magas élőmunka igényes vetőmag-előállítás költségei.

Csendes a határ, néhány táblában dolgoznak már csak a szántótraktorok Fotó: Török János archív

Jó volt a termés, jól alakultak, alakulnak a felvásárlási árak – foglalja össze a kukoricatermesztésnek a gazdák számára legfontosabb idei eredményét Marton L. Csaba. A martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, osztályvezetője, a kukoricanemesítés szaktekintélye szerint szerencsések voltak a kukoricatermesztők, mert bár az év nagy részében kevés volt a csapadék, de az pont akkor érkezett és annyi volt, amennyi és amikor a növény számára a leghasznosabb. Ennek köszönhetően országosan nyolc tonnánál nagyobb termést sikerült betakarítani. Úgy véli, annak, hogy Fejér megyében a szokottnál valamivel alacsonyabbak lettek a hozamok, a térségben lehullott kevesebb csapadék az oka. Érdekességként említi, hogy Borsod, ahol pedig az itteninél jóval gyengébb minőségűek a talajok, dobogós helyre került a hozamokat illetően. A szokottnál kissé alacsonyabb termésért némileg kárpótolja a megyénkben gazdálkodókat, hogy nagyon jól alakulnak, s a következő időszakban várhatóan még emelkednek is a kukoricafelvásárlási árak.

Azt pedig, hogy jó árbevétele van a termelőknek, igazolja a vetőmagpiac, sok gazda él ugyanis az előértékesítés lehetőségével. Annak ellenére, hogy megnőtt a vetőmagok iránt a kereslet, a szakember úgy véli, hiány legfeljebb csak néhány kurrensebb fajta esetében fordulhat elő, de azokat is lehet más, hasonlóan jó adottságú kukoricákkal helyettesíteni.

A szántóföldi növényter­mesztőknél rosszabb évet hagynak maguk mögött a gyümölcstermesztők, ahogy többen is megfogalmazták, az időjárás okozta károk miatt számukra fekete év volt 2020. A tavaszi fagyok a legtöbb fajtánál elvitték a várható termés 50–80 százalékát, a júniusi esők pedig további 10–20 százalékos veszteséget okoztak. Gyenge lett az almatermés, fűszerpaprikából pedig mintegy 30 százalékkal kevesebb termett a korábbiaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában