segítve, ösztönözve a tudatos vásárlást

2020.12.08. 14:00

Januári változások: bővül a kötelező jótállás alá eső termékek köre

Fontos változások várhatóak január elsejével a fogyasztóvédelemben. A szakember most elmondja, melyek azok, amelyek segíthetnek dönteni egy vásárlás során. Kiderül, mi az, amit nem árt észben tartani a meghibásodások esetén.

S. Töttő Rita

Üzembe kell helyezni? Ha a fogyasztó az átadástól számított hat hónapon túl teszi ezt meg, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a termék átadásának napja lesz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Két lényeges fogyasztóvédelmi változásra hívja fel a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak figyelmét Markovits Eszter, a megyei kormányhivatalhoz tartozó fogyasztóvédelmi osztály osztályvezetője: változik a kötelező jótállás hatálya alá eső termékkör és a jótállás időtartama, valamint a szavatossági és jótállási igények intézésének szabályai.

Az élet hozta a módosítások szükségességét, melyek közül a legfontosabb a jótállás időtartamának kérdése. Jelenleg még egy év jótállás vonatkozik az új tartós fogyasztási cikkekre, ám január 1-jétől ez értékhatáronként változni fog, akár három év is lehet.

– A jótállás időtartama a 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén 1 év lesz. A 100 ezer forintot meghaladó, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén 2 évre bővül, a 250 ezer forint feletti termékekre pedig 3 év lesz a jótállás – foglalta össze a szakember.

Itt hívta fel az osztályvezető a leendő vásárlók figyelmét arra, hogy mostantól még tudatosabban kell, illetve érdemes figyelni, hol vesszük meg a kiszemelt terméket: mert míg mondjuk az egyik üzletben, webáruházban 249 ezer forintba kerül álmaink készüléke, a másikban pedig 250 ezer forint – akkor már nemcsak egy ezer forintnyi különbséggel kell számolnunk, hanem azzal is, hogy az előbbi üzletben 2 év lesz a jótállás, a másikban viszont már 3 év!

Felvetődik a kérdés: mi van akkor, ha a készülékre a gyártó csupán 1 év gyártói garanciát vállalt, értékhatártól függetlenül. Nos, a jótállást akkor is a rendeletben meghatározottak szerint kell biztosítania a forgalmazónak, kereskedőnek. Tehát, ha 100 ezer forintnál drágább tartós fogyasztási cikkről van szó, kötelessége lesz 2 vagy 3 évig „jótállnia” a termékért, amit eladott.

Ha fél évvel később helyezik üzembe

A 2021. január elsejével életbe lépő változások a jótállás kezdő időpontját is pontosítják, azokban az esetekben, ahol a termék használata üzembe helyezéshez kötött. Előfordul ugyanis felújítások, építkezések alkalmával, hogy megveszik a terméket, majd hónapokkal később helyezik üzembe – s akkor derül ki, hogy valami gond van vele. Ezért a rendeletmódosítás kimondja: ha az üzembe helyezést a fogyasztó az átadástól számított hat hónapon túl teszi meg, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a termék átadásának napja lesz.

Üzembe kell helyezni? Ha a fogyasztó az átadástól számított hat hónapon túl teszi ezt meg, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a termék átadásának napja lesz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Akár a számla is lehet elektronikus jótállás

Január elsejével, a papír alapú mellé bevezetik az e-jót­állási jegyet is. Az osztályvezető hangsúlyozta: a jótállási jegy elektronikus úton való átadása a fogyasztó részére nem más, mint alkalmazkodás az új digitális lehetőségekhez. Megkaphatja a vevő az e-jót­állási jegyet e-mailen vagy akár applikáció letöltése útján is. De! A számla lehet egyúttal e-jótállási jegy is, amennyiben tartalmazza a jótállási jegy kötelező tartalmi elemeit. Mindez egyúttal adminisztratív tehercsökkentést jelent a vállalkozások részére – hívta fel a figyelmet Markovits Eszter, hozzátéve, hogy a csomagolás megőrzése nem lehet feltétele a jótállási igény érvényesítésének!

Amikor meghibásodik a termék

– Ha első meghibásodás esetén megállapítható, hogy a termék nem javítható vagy csak 30 napon túl, a vállalkozás köteles azt 8 napon belül cserélni. Ha cserére nincs lehetőség, akkor 8 napon belül a vételárat vissza kell adnia – húzza alá a fogyasztóvédő, megemlítve a kivételeket is. Nem tartozik ugyanis ebbe bele az elektromos kerékpár, elektromos roller, quad, motorkerékpár, segédmotoros kerékpár, személygépkocsi, lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi, utánfutó, valamint motoros vízi jármű sem.

Ha valaki olyan peches, hogy három javításon is túl van, és ismét meghibásodik a termék, akkor már nem „barkácsolgathat” tovább a vállalkozás – 8 napon belül cserélnie kell, ha azt valamiért nem lehet, akkor 8 napon belül a vételárat vissza kell adnia. Ugyanazok a kivételek vonatkoznak erre is, mint az előbbinél.

A javítások menete kapcsán további kitételek születtek: – A vállalkozásnak jelenleg is törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze – mondja Markovits Eszter, 2021. január 1-jét követően azonban, ha a kijavítás vagy a kicserélés időtartama a tizenöt napot meghaladja, akkor a vállalkozás a fogyasztót tájékoztatni köteles a kijavítás vagy a csere várható időtartamáról. A vállalkozás köteles visszatéríteni a vételárat, ha 30 napon belül sem javítja ki a terméket, cserét nem biztosít vagy nincs lehetőség, és a fogyasztó eltérően nem rendelkezik.

Több minden kerül a jótállási körbe

Jó hír, hogy a kötelező jót­állás hatálya alá eső termékek köre január elsejével bővül: többek között a 10 ezer forint feletti értékű nyílászárókkal, árnyékolástechnikai eszközökkel, riasztóberendezésekkel, napelemes rendszerekkel, játék e-rollerekkel, hoverboardokkal. A tudatos vásárlás és panaszkezelés újabb fordulója következik tehát 2021-ben Magyarországon – érdemes élni a lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában