pályaorientáció

2020.12.27. 07:10

Biztos baj, ha Janika szeret szundítani?

„Létezik a pálya, és létezik az ember, ők ellenérdekelt felek” – kezdte mondani Fűrész István pályaorientációs szakember, akire jellemző a figyelemfelhívóan játékos fogalmazás.

Majer Tamás

Mint annyi mindenkinek, a sütőipari cégeknek, vállalkozásoknak is hirtelen kellett átállni „vészüzemre”, hogy a járvány hatásainak ellenére is kerüljön mindig mindenki asztalára a friss, ropogós kenyérből. Egy székesfehérvári és egy lajoskomáromi pékség árulta el tapasztalatait a megváltozott étkezési szokások, az alapanyagok és a biztonságos munkavégzés kapcsán.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ezt röviden úgy lehetne elmondani, hogy a Pék mint pálya – megszemélyesítve –, azt szeretné, ha Janika, akiből majd pék lesz, álmatlanságban szenvedjen, bírja a meleget, szeresse a poros környezetet – magyarázta tovább a pedagógus. – Ezzel szemben mit szeretne Janika? Természetesen pont a fordítottját! – mondta. – No, ez így nagyon kiábrándítóan hangozhat, de hogyha alaposan beleássuk magunkat a pályaorientációba, és föltárjuk az önismeret és a pályaismeret összefüggésrendszerét, akkor kiderül, hogy vannak olyan szakmák, amelyeket szinte Janikára találtak ki, és pékpálya számára is vannak olyan emberek, akiket szinte neki találtak ki – mondta.

Egyebek mellett rendelkezésre állnak tesztek, szoftverek. A szakképzési központ nagyobbrészt saját fejlesztésű szoftverekkel, és néhány külföldről átvett, lefordított programmal dolgozik. – Viszont az a baj, hogy 14 éves korban még nem lehet a teljes rendszert alkalmazni, le kell szűkíteni tevékenység­alapú érdeklődésvizsgálatra a pályaorientációt – mondta Fűrész. – Ennek aztán az lesz az eredménye, hogy nem lehet konkrét szakmát ajánlani felelősséggel egy nyolcadikosnak, hanem csak ágazatot. Ez 2020-ig nagy probléma volt, de most már nem igazán az, mert most már a képzési rendszer azt biztosítja, hogy ágazatra történjen a szakképzésben történő beiskolázás. Vagyis valaki nem autószerelő-jelöltnek, karosszérialakatos-jelöltnek megy be, hanem gépjárműipari ágazati alapképzésre – ismertette a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában