pályaorientáció

2020.11.18. 07:10

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

„A part alatt, a part alatt / Három varjú kaszál. / Róka gyűjti, róka gyűjti, / Szúnyog kévét köti.”

Majer Tamás

Fűrész István a legújabb pályaorientációs kötettel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Első osztályban vagy óvodában el lehet énekelni akárhányszor az A part alatt… kezdetű éneket. Miről szól az? A társadalmi munkamegosztásról. Természetesen nincs olyan oktondi pedagógus, aki ezt a kifejezést a kicsik előtt használja, de ha ezt nemcsak egy vidám éneklésnek tekintjük, hanem megállunk egy-egy sornál – „három varjú kaszál” –, akkor el lehet beszélgetni arról, hogyan kerül a kenyér az asztalra. Máris beszéltünk néhány foglalkozásról. Utána: „róka gyűjti”. Itt el lehet beszélgetni az aratásról, és arról is, hogy régen a családok együtt arattak, most a kombájn arat, így a róka munkanélküli lett. A rókának új szakmát kell tanulnia. Eszméletlen lehetőségek vannak benne, csak ez még nincs benne az oktatási kultúránkban – ezek Fűrész István pályaorientációs szakember szavai.

Hogy miről van szó?

– A pályaorientációnak két nagy oszlopa van, az önismeret és a pályaismeret – ezek is Fűrész István szavai.

Na mármost, új, a Mesterségek címet kapott, rendszeres időközönként jelentkező rovatunkban rendre lesznek pályaorientációs tippek, jellemzően éppen Fűrész István segítségével, aki szakértője e tudománynak. – A pályaorientáció ugyanolyan tudomány, mint bármilyen más részterülete a pedagógiának – vallja a szakember.

A fenti, nem teljes népdalidézet és gyors magyarázata is egy ilyen tipp. Az óvodásoknak, a kisiskolásoknak is lehet beszélni a pályaválasztás gigászi témájáról, mégpedig úgy, hogy közben a pályaválasztás szó el sem hangzik. Hiszen az számukra még korai lenne.

Vezető képünkön Fűrész István, kezében a legújabb pályaorientációs kötettel. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában