„A bérnövekedés záloga a termelékenység növelése”

2020.11.14. 07:15

Lezajlott az első online Modern Gyárak Éjszakája

Pénteken történt az idei évben a virtuális térben zajló „modern gyárak éjszakája”. Több megyei vállalat is csatlakozott a programhoz.

Majer Tamás

A raklapgyártásban is lehet újat alkotni, fejleszteni!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény küldetése az volt, hogy a jelentkező cégek mutassák meg, miben innovatívak, milyen zöldmegoldásaik vannak, mitől versenyképesek. Videók, fotók, információk kerültek föl a program netes felületeire. Az említett kisfilmek 66 gyárat mutattak be. 9 gyárban virtuális sétát is tehettek az érdeklődők. Nos, nézzük meg közelebbről!

A csomagolástechnológiában érdekelt fehérvári Adu Alba Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Varga József a programra készült videóban kijelentette, hogy Magyarország talán legnagyobb 3D-s nyomtatóival ők rendelkeznek. Jelenleg 4 darab 600 x 600 x 800, illetve 2 darab 1000 x 1000 x 1200 milliméter méretű ilyen gépük van.

– Elég erős a kutatásfejlesztési tevékenységünk is, két egyetemmel is együttműködünk. A Széchenyi István Egyetem az egyik, velük egy világpiaci újdonságot fejlesztünk, egy új típusú préselt raklapot. A másik a Dunaújvárosi Egyetem, velük pedig az Opelnek fejlesztünk egy belső logisztikai tárolórendszert.

Tavaly, hiszen nem volt járvány, Macher Judit még személyesen fogadhatta az érdeklődőket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szintén székesfehérvári, 1991-ben 3 fős családi vállalkozásként megalakult, 2016 óta zárt körű részvénytársaság formájában működő Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. részéről Macher Judit projektvezető lapunk kérdésére két innovációt, jövőbe mutató eljárást emelt ki: a 3D-s nyomtatást és a gyors prototípus-előállítást. Mi is ez utóbbi?

– Speciális gyártóeszközeink segítségével képesek vagyunk akár órákon belül a prototípust vevőink rendelkezésére bocsátani – fogalmazott.

A cég termékeinek felhasználási területe az orvosi diagnosztika, az ipari elektronika, a speciális gépjárművek és a védelmi ipar.

„Integrált irányítási rendszerünk biztosítja a repülőipari és autóipari szabványkövetelményeknek történő megfelelést” – szerepelt a modern gyárak éjszakája honlapján már napközben is elérhető, a fehérvári cégről szóló videó egyik tájékoztató feliratában.

A raklapgyártásban is lehet újat alkotni, fejleszteni!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kőszárhegyi Simon Plastics Kft.-től Klér Zoltán pénzügyi vezető lapunknak nyilatkozva elmondta, 99 százalékban az autóipar számára gyártanak. Fő területeik a konnektorok és a hangrendszerek műanyag alkatrészeinek gyártása.

– Különösen a konnektorok gyártása a műszaki mű­anyag­gyártás egyik csúcspontja, hiszen nagyon kicsi, nagyon részletes, bonyolult alkatrészeket kell legyártanunk, erre viszonylag kevés műanyaggyártó cég képes ilyen jó minőségben és mennyiségben: mi naponta több mint egymillió darab alkatrészt gyártunk – mondta el.

Nagy fokú automatizáltság jellemzi a gyártási eljárásaikat.

– A bérnövekedés záloga a termelékenység növelése – jelentette ki György László gazdaságstratégiáért is felelős államtitkár, aki éppen a kőszárhegyi Simon Kft.-nél tett látogatást a modern gyárak éjszakáját megelőző nappal. György László rámutatott, hogy a termelékenységet azzal lehet növelni, ha a vállalkozások folyamatosan újragondolják folyamataikat, beruháznak, fejlesztenek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a programról szólva elmondta, szeretnék mindenkihez közelebb vinni a digitalizáción alapuló negyedik ipari forradalmat, az ipar 4.0-t. Kifejtette, a kormány elkötelezett a munkaalapú társadalom mellett. György László beszélt arról is, hogy munkája úgy lesz tartósan mindenkinek, ha folyamatosan lépést tartanak a modern kor folyamatosan változó kompetenciaigényeivel.

Az említetteken túl Fejérből az iváncsai Masterprint Jelöléstechnika Kft. és a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. vett részt a modern gyárak éjszakáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában