Az első félév teljesítményét értékelték

2020.11.08. 07:05

Emelkedett a nettó bér Fejér megyében

Az idei év első félévében a Fejér megyei nettó átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nettó 254 ezer forint volt, amely 5,9 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Héjj Vivien

A Hírlap állásbörzéjén

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap/Archív

A 2020-as év első félévét értékelte a KSH. A megyei adatokat tekintve a lakosság január első napján 419 ezer fő volt, ami 0,2 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Az első félévben összesen 1900 gyermek született és 2772 fő hunyt el megyénkben. Ebben az időszakban 1268 házasságot anyakönyveztek, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A munkaerőpiacon 200 ezer fő foglalkoztatottként, 7 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A munkanélküliségi ráta elérte a 3,3 százalékot, amely 0,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Az inaktív munkavállalók száma az előző évhez képest 4,5 százalékkal emelkedett, amit részben az okozott, hogy a munkahelyüket elvesztett személyek a járvány következtében nem tudtak aktívan munkát keresni vagy munkába állni.

A Hírlap állásbörzéjén
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap/Archív

A nyilvántartott álláskeresők száma 2020. június végére 14 ezerre nőtt, amely 71 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma több mint egyötödével növekedett. Az álláskeresők 35 százaléka alapfokú végzettséggel rendelkezett, 7,3 százalékuk diplomás volt. Június végén 1500 betöltetlen álláshely volt Fejérben, átlagosan 10 üres álláshelyre 92 álláskereső jutott.

A bruttó és a nettó átlagkereset 5,9 százalékkal nőtt. Üteme elmaradt az országostól, sőt, a megyék és a főváros körében a legalacsonyabb volt. Az első félévben az adókedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében 254 ezer forint volt.

A lakásépítések négy éve tartó növekvő tendenciája az első félévben megbicsaklott. Az előző évhez képest 43 százalékkal visszaesett az épített lakások száma. A használatba vett ingatlanok közel fele községekben, kevesebb mint 30 százaléka kisebb városokban, negyede Fehérváron épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában