A szakszervezet a kormány mielőbbi közbelépését kéri

2020.11.04. 14:00

Dunaferr: az emberek sorsával játszanak most

A Dunaferr-üggyel kedden foglalkoztunk a Hírlap hasábjain. November harmadikai keltezéssel a vállalati menedzsment egy újabb levelet juttatott el a munkavállalóknak.

V. Varga József, FMH

November 6-ig ígérik a bérek egy részének kifizetését

Fotó: DH

A levelet aláíró Evgeny Tankhilevich legfőbb általános vezérigazgató-helyettes bevezetőként a cég korábbi tájékoztatására hivatkozik, mely szerint az ISD Dunaferr Zrt.-re és leányvállalataira rendkívüli terhet ró az idei év. A levél így folytatódik: „Az elmúlt hónapban a vállalat termelési szintje tovább csökkent az alapanyag-beszállítás nehézségei, rajtunk kívül álló akadályoztatása miatt. Így a vállalatcsoport rendkívül kritikus pénzügyi helyzete sem javult ezen időszakban.”

A fentiek miatt a társaságcsoport vállalatai a november 10-éig esedékes októberi járandóságot és minden egyéb juttatást – az előzőekhez hasonlóan – csak ütemezetten tud kifizetni a munkavállalóknak. A tájékoztató szerint a munkáltató november 6-áig minden munkavállaló részére nettó 200 ezer forint összegig fizeti ki a járandóság első részét. A társadalombiztosítási ellátásokat (táppénz, gyed, gyed extra stb.) maradéktalanul teljesítik, függetlenül attól, hogy meghaladja-e a 200 ezer forintot.

A fennmaradó járandóságot legkésőbb november 27-éig fizeti ki a cég.

November 6-ig ígérik a bérek egy részének kifizetését
Fotó: DH

Az önkéntes egészségpénztár munkáltatói hozzájárulás szeptember és október havi teljes összegét kifizetik. Az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulását pedig személyenként havi 15 ezer 100 forint erejéig fizetik ki erre a két hónapra. A törzsgárda biztosítási járadék kifizetését, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás fennmaradó részét pénzügyi lehetőségei függvényében egy későbbi időpontban teljesíti majd a munkáltató.

„A fennálló nehézségek mellett törekszünk a termelés folyamatosságának fenntartására, a fenti járandóság átütemezéséhez számítunk az Önök belátására és megértésére” – zárul a levél.

– A vállalatvezetés a fentiekről sem a központi üzemi tanácsot, sem a szakszervezetet kedd délelőttig hivatalosan nem értesítette. A munkáltató részéről, párbeszédről szó sincs! – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezetének elnöke. – Igazán bele sem merünk gondolni, hogyan alakul majd a december, a karácsony, az év vége, ha a cég így görget csak minden kötelezettséget maga előtt. Kijelenthetem: a menedzsment az emberek sorsával játszik! Kérjük – elvárjuk – a magyar kormány mielőbbi közbelépését, segítségét! – tette hozzá a szakszervezeti elnök.

Előzmények:

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/ha-el-a-gyar-el-a-varos-a-munkasok-beret-nem-fizettek-ki-egy-osszegben-a-dunaferrnel-4404985/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában