Értsük a robotokat!

2020.10.28. 11:30

Digitális érzékenyítő programot indított a székesfehérvári Denso

Apró robotkarok segítségével kockákat rakosgató alkalmazottak az oktatásra szolgáló teremben – digitális érzékenyítő programot indított a székesfehérvári gyár.

Borsányi Bea

Az oktatótermi kis robot a programnak megfelelően épít

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idén szeptemberben el­startolt program keretében a gyárban és az oktatóteremben folyó munkát tekintette meg kedden délelőtt Cser-Palkovics András polgármester, valamint Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ vezetője. Mint megtudtuk, a program célja, hogy a munkavállalók – nagyjából 4000 ember – megismerhessék a legújabb digitális technológiákat és azok szerepét a digitális gazdaságban. A munkavállalók kétnapos képzés keretében, játékos feladatokon keresztül kaphatnak képet a robotika és az automatizálás felhasználási területeiről, alapszinten.

A megszerzett tapasztalatokat aztán hasznosíthatják munkájuk során az őket körülvevő gépek, berendezések és rendszerek működési alapjainak megértésében

A képzés ezen túlmenően a hétköznapi életben, munkaszervezésben nélkülözhetetlen alapvető felhasználási ismeretek bővítését is biztosítja az információkeresés, valamint -feldolgozás, dokumentumkezelés, a csoportmunka és kommunikáció alapvető, korszerű eszközeinek bemutatásával.

Az oktatótermi kis robot a programnak megfelelően épít
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A program természetesen nem arra szolgál, hogy az oktatást követően bárki robotot tudjon programozni. Vállalatunknál azonban a digitalizáció és a robotika olyan gyorsasággal terjed, hogy a munkavállalók nagy része – oktatását, korábbi képzését tekintve – még nincs rá tökéletesen felkészülve. Ezen szeretnénk segíteni – mondta Szincsák Attila, a Denso ügyvezető igazgatója.

Ezért kötöttek együttműködési megállapodást az Alba Innovár Digitális Élményközponttal, akik segítettek a gyár oktatóinak felkészítésében, valamint a tréninganyag kidolgozásában. Ezzel egy időben a Denso 40 ezer euró összegű támogatást nyújtott a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány részére azzal a céllal, hogy egyéb fehérvári munkavállalóknak szóló, digitális alapkompetenciát fejlesztő és a digitális technológia iránti érzékenyítő programok is létrejöhessenek. Ezeknek nemcsak a létrehozásában, de a megszervezésében és a lebonyolításában is segítséget nyújt az alapítvány.

– A robotok terjedését lehet szeretni vagy nem szeretni, de tudomásul kell vennünk, hogy egyre több lesz belőlük. A fiatal generáció számára, akik már technológiailag fejlettebb világba születtek, természetesek a robotok és a digitalizáció, ám a közép- és idősebb korosztály tagjainak esélye sem volt arra, hogy ezekről bármit tanuljanak, hiszen a fejlődés az elmúlt évek folyamán gyorsult fel igazán – mondta Szincsák Attila, aki azt is hozzátette, a robotok képesek olyan munkákat is elvégezni, amelyeket a véges fizikai határokkal rendelkező ember nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában