Inkább az ár és a kinézet számít

2020.09.15. 11:30

Székesfehérvári albérlet körkép – Kevésbé lényeges tényező az elhelyezkedés

Elcsitultak a kedélyek – már ami a felsőoktatásban tanulók albérletkeresését illeti. Ennek köszönhetően beszélhetünk árváltozásról? Netán a járvány második hulláma befolyásolja az ingatlanok értékét?

Szanyi-Nagy Judit

Az új építésű ingatlanok árai talán még feljebb is mentek, de a tipikus egyetemvárosok helyzete más

Fotó: shutterstock

Alapvetően nem jellemző, hogy az albérletárak lejjebb mentek volna. Ha csökkenésről beszélünk, az legfeljebb 5–10 ezer forintokban mutatkozik meg, azonban ezt is inkább azok a tulajdonosok mondhatják el, akik magasabb áron szerettek volna kiadni például egy kétszobás ingatlant – tudtuk meg Kovács Évától, az Élvit Ingatlaniroda vezetőjétől. Tapasztalatai szerint egy ilyen ingatlan még a belvárosban sem kel el manapság 120 ezer forintért, reálisabb ár érte a 90 ezer forint. Ma már egy új építésű, modernebb, egy szobás, nappalis-étkezős ingatlant 100 ezer forint környékén bérelhet a leendő lakó.

– Van kereslet és kínálat egyaránt: nemcsak albérleteket hirdetnek, de keresik is azokat az emberek, viszont nincsen nagy dömping. Korábban többen jelentkeztek egy-egy hirdetésre, most jóval kevesebben, talán ezért is mentek le bizonyos esetekben az árak. Sok a kiadó lakás, kevés a jelentkező – vázolta fel a helyzetet az ingatlanos. Tőle tudjuk azt is: Székesfehérváron a belvárost kevésbé keresik, Palotavárosban, az üzletek környékén van olyan lakás, amely hónapok óta nem kel el. Kétszobás, 120 ezer forintért.

A tapasztalatok alapján elhangzott: az albérlőnek ritkábban a hely számít (belváros, külváros), inkább a lakás ára és a rezsidíj mennyisége a befolyásoló tényező

Molnár Csaba, az Open House franchise székesfehérvári üzletének tulajdonosa kiemelte: az albérletek szempontjából sokat számít, hogy a megyeszékhely nem kifejezetten egyetemváros. Ezért sem beszélhetünk az albérletárak csökkenéséről.

Az új építésű ingatlanok árai talán még feljebb is mentek, de a tipikus egyetemvárosok helyzete más Fotó: shutterstock

– Az új építésű ingatlanok árai talán még feljebb is mentek – gondolkozott el a tulajdonos, majd hozzátette: – A budapesti, szegedi, tehát a tipikusan egyetemváros települések helyzete más. Ott valóban lejjebb mentek az árak, főleg, hogy sok helyen már újra online oktatnak az iskolákban. Székesfehérváron ez nem volt ekkora hatással az árakra.

Molnár Csaba megerősítette azt, amit korábban az árakkal kapcsolatban Kovács Éva lapunknak elmondott: Palotavárosban egy kétszobás, közepesen felújított lakás 100–120 ezer forint között mozog. S ugyancsak hangsúlyozta: az embereknek nagyjából mindegy, hol található az ingatlan, sokkal inkább érdekli őket az ár és a minőség, amelyet az adott összegért kapnak. Ennek fényében előfordulhat, hogy a Harmatosvölgyben 40 négyzetméternyi ingatlant 150 ezer forintért bérelhetnek ki a leendő lakók, míg a Rádió lakótelepen 90–110 ezer forintért. A döntést természetesen a munkahely holléte befolyásolhatja.

Viktória 2019 májusában költözött egy 56 négyzetméteres, két és fél szobás, amerikai konyhás, erkélyes tetőtéri lakásba. Havonta 120 ezer forintot kérnek érte a tulajdonosok. A légkondicionáló készüléket ők maguk szereltették be, annak árát a havidíjból vonták le, egy évre leosztva. Az alattuk lévő, valamelyest nagyobb – hiszen nem tetőtér – lakást múlt decemberben hagyták el a lakók, azóta üresen áll ott.

Az ingatlanokkal foglalkozó honlapokon is igazolják az elmondottakat a számok

Az Oskola utcában 125 ezer forintért kínálnak egy 42 négyzetméteres, kétszobás, teljesen berendezett és gépiesített, felújított harmadik emeleti lakást. A Szedreskerti lakónegyedben egy első emeleti, 35 négyzetméteres, 1 és fél szobás, frissen kifestett, részben bútorozott lakás 100 ezer forintot ér jelenleg. A Budai úton egy 82 négyzetméteres, 3 és fél szobás, első emeleti, belvároshoz közeli lakás 180 ezer forintért bérelhető havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában