kölcsönös megegyezés

2020.09.06. 07:10

Home office és rezsiátalány – Módosítanák a Munka Törvénykönyvét

A felek kölcsönös megállapodásán alapuló szabályozás jön az otthoni munkavégzésben.

FMH

Számos lehetőség kínálkozik már a „szövegelésre”

Fotó: Pixabay.com

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza, értesült a Magyar Nemzet. Mint a lap írja, a home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg pedig már végleges.

Eszerint a munkavállalót a munkaadó még a jelenlegi vírusveszélyre hivatkozva sem kötelezheti egyoldalúan otthoni munkavégzésre. Ugyanakkor az otthoni munkavégzést a munkavállaló is kezdeményezheti. A lényeg, hogy minden esetben kölcsönös legyen a megállapodás.

Ha megszavazzák a Munka Törvénykönyve vonatkozó módosítását, a jövőben a mindenkori minimálbérnek megfelelő havi rezsiátalányt adhat a munkaadó a munkavállalónak. Ennek összege a mindenkori minimálbér 10 százaléka, jelenlegi értéken 16 100 forint lehet. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja. A tervezett rezsiátalány ráadásul adómentesen adható.

Továbbra is általános szabály marad, hogy a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

Az otthoni munkahelyi baleset fogalmának tisztázása azonban még ad munkát a törvényalkotónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában