az ország határain belüli mérleg

2020.09.06. 07:15

Elvándorlás: A Gárdonyi járásban a többlet ezer fő

Megingathatatlan a budapesti agglomeráció vándorlási többlete, de az országban mégsem ez a terület a listavezető: a Velencei-tó és a Balaton környékét arányaiban még a fővárosi vonzáskörzetnél is többen választják: jóval nagyobb számban költöztek oda, mint ahányan elhagyják a térséget.

FMH, V. Varga József

Vonzó célpont a beköltözők számára a Velencei-tó

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Minderre az Otthon Centrum legfrissebb sajtóközleményé­ben mutattak rá a szakértők. A tanulmány az utóbbi három év adatait veti össze, amelyben ezer lakosra vetítve vizsgálták az ország 197 járásának vándorlási mérlegét. Azt elemezték, hogy az adott járásban pozitív vagy negatív volt-e az eltelt évek alatt az oda- és az elköltözők aránya. A járások közül mégsem egy Pest megyeiben mutatkozott a legnagyobb vándorlási többlet, hanem a Velencei-tónál és a Balatonnál. A legnagyobb értéket a Gárdonyi járás mutatja 28,5 ezrelékes többlettel, amelyet a Balatonalmádi járás követ 25,5 ezrelékkel. Bár ezek az értékek fajlagosan kiemelkedők, abszolút értékben nézve 1000, illetve 650 fő többletet jelent a két térség számára. Ettől jelentősen lemaradva következik a Siófoki járás 5,4 ezrelékes értékkel – derül ki a vándorlási toplista adataiból.

Vonzó célpont a beköltözők számára a Velencei-tó
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Balaton körüli járások között jelentősen mérséklődött a vándorlási mérlegben tapasztalt különbség. A Balatonfüredi és a Keszthelyi járás vándorlási nyeresége csökkent, csakúgy, mint a Tapolcai, Fonyódi, Marcali járások vándorlási vesztesége. Ezzel szemben a fővárosi kerületek többsége 1000 lakosra vetítve a semleges plusz-mínusz öt fő zónában mozgott az utóbbi három év átlaga alapján. Budapesten a legtöbben az V. kerületet választották lakóhelyül, ahol 8,2 ezrelékes többlet jelentkezett, míg a legnagyobb csökkenés a IV. kerületben mutatkozott mínusz 7,5 ezrelékkel. A vándorlás legnagyobb vesztesei továbbra is az ország elvándorlással küzdő északkeleti és délnyugati perifériái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában