Otthon maradt turisták

2020.08.11. 07:40

A júniusban elérhető szállások tizedében senki nem volt

Kiadta a kereskedelmi szálláshelyek idén júniusi forgalmáról számot adó tájékoztató anyagát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Van fény az alagút végén.

Majer Tamás

A Velencei-tó környékén is kevesebb szobát vettek ki a mindenkori pancsolók

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A KSH kimutatása szerint a külföldi turisták – a pandémia miatt, illetve annak ellenére, hogy Magyarországon kevésbé arat a járvány – a nyár első hónapjában is elmaradoztak: 2019 júniusához képest 93 (!) százalékkal esett vissza a külföldi vendégek, illetve vendég­éjszakák száma. A szálláshelyekre így 41 ezer vendég érkezett külföldről, akik átlagosan két-három éjszakát töltöttek el a szállásukon: összesen 101 ezer külföldi vendégéjszakát számlálhattak össze júniusban a magyar szálláshelyek.

A belföldi utazás is mérséklődött. 2020 júniusában mintegy 60 százalékkal visszaesett a belföldi vendégek, illetve a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindez azt jelenti, hogy a vizsgált hónapban a belföldi vendégszám 285 ezer, a vendégéjszakák száma 672 ezer volt a magyarországi szállásokon.

A Velencei-tó környékén is kevesebb szobát vettek ki a mindenkori pancsolók Fotó: Pesti Tamás

Minden harmadik belföldi vendégéj a Balaton környékét illette. A magyar tengernél egyébként az országos átlagnál kisebb volt a visszaesés, „alig” 50 százalékos. Júniusban az összes Magyarországon eltöltött vendégéjszaka 87 százaléka a belföldi vendégekhez fűződött. 2275 kereskedelmi szálláshely tartott nyitva legalább a hónap egy részében, tizedükben semmilyen vendégforgalom nem volt.

A hazai kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 77 százalékkal volt kevesebb idén júniusban, mint egy évvel korábban. Az árbevétel 12 milliárd forintra esett vissza. Idén január és június között 61 százalékkal volt kevesebb a vendégéjszakák száma, mint tavaly az első félévben. Ez 5,2 millió vendég­éjszakát jelentett 2020 első felében. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 99 milliárd forint volt, 59 százalékkal kevesebb, mint tavaly az azonos időszakban.

A járvány következtében „bekapcsolt” korlátozó intézkedések javának május végi „kikapcsolása” után ugyanakkor a vendégéjszakában mért belföldivendég-forgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában