"Nehéz időszak van mögöttünk"

2020.06.05. 18:55

Ideje magasabb fordulatszámra kapcsolni – Varga Mihály pénzügyminiszter Sárszentmihályon beszélt a magyar gazdaságról

A veszélyhelyzet kihirdetése, azaz március közepe óta először vett részt nagyobb szabású eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter, aki ez alkalomból átfogóan beszélt a gazdaság jelenlegi, és várható helyzetéről.

Sági Zoltán

20200605 Sárszentmihály, Masterplast, Varga Mihály pénzügyminiszter, szerződés, aláírás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményre pénteken délelőtt Sárszentmihályon került sor, annak alkalmából, hogy a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó vállalata (Masterplast csoport) diffúziós tetőfólia gyártásfejlesztési projektje kapcsán ünnepélyes keretek között aláírták a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program elfogadását igazoló szerződést. A gyártás technológiai megújítását és kapacitásának fejlesztését célzó részberuházás értéke mintegy 1,25 millió euró, amihez a magyar állam – a program keretében – 440 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyújt. A legutóbbi németországi akvizíció lezárását követően a társaság az alapanyag gyártástól a késztermékig saját forrásból láthatja el az igényeket. Ezzel egyidőben lehetővé válik az egészségipar számára maszk és védőruházat gyártásához szükséges alapanyagok nagymennyiségű előállítása is, amely a jövőben a társaság leggyorsabban fejlődő üzletága lehet.

Nehéz időszak van mögöttünk, de itt az alkalom, hogy magasabb fordulatszámra kapcsoljunk vissza

Kezdte közel negyed órás beszédét a pénzügyminiszter, aki utalt rá: a járványhelyzet egy lendületben lévő gazdaságot akasztott meg. Az ország elérte, hogy tartósan felzárkózási pályán haladjon, az EU átlagos növekedési üteme felett teljesítve. – Most mindannyian azon dolgozunk, hogy a járvány előtti lendületét a magyar gazdaság visszanyerje – hangsúlyozta Varga Mihály, kifejtve: a gazdaság újraindításához több dolog kell. Kellenek egyrészt a beruházások és a fejlesztésekben gondolkodó menedzsment. De arra is szükség van, hogy a magyar gazdaság versenyképessége tovább tudjon javulni. A válsággal ugyanis nem szűnt meg a verseny, sőt: most mindenki helyzeti előnyöket igyekszik realizálni.

- A magyar gazdaság fontos alapelvei a következők – engedett bepillantást a kormány gazdaságpolitikájába a pénzügyminiszter. – Elsőként is fontos a meglévő munkahelyek megtartása és újak létrehozása. Másrészt szeretnénk összekötni a magyar gazdaság versenyképességben már világszínvonalú, fontos szigeteit azokkal a hazai kis- és középvállalkozásokkal, akik lehetséges beszállítókként, háttériparként jelen vannak a gazdaságban. Mindenkinek az a jó, ha a magyar gazdaság minden elemében világszínvonalú. Ez igaz a fodrászra, masszőrre, a call centeresre és a szolgáltatóra is. Ha minden részletben az élen vagyunk, akkor összességében is ott vagyunk. Harmadrészt szeretnénk, ha a piaci lehetőségeink bővülhetnének. Nagyobb területeket szeretnénk belakni, értékesíteni, a magyar gazdaság számára megszerezni. Bár az EU-ban közösen dolgozunk bizonyos programokon, de amikor arról van szó, és a járvány ezt most bebizonyította, hogy egy nemzetgazdaságnak mennyi lehetősége van az újraindulásban, akkor mindenki a maga nemzetgazdasági szempontjai szerint hozza meg döntéseit.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Hasonlóan fontos szempont, hogy a külföldi bizalom megmaradjon – hangsúlyozta a miniszter. Mára elértük, hogy abba a legjobb 35 országba tartozzunk a világon, amely 100 milliárd euró fölött exportál évente. Most pedig az elmúlt időszak két kötvénykibocsátása is visszaigazolta: a magyar gazdaság iránti bizalom töretlen. Az április és május végén végrehajtott akvizíciók sikeresnek bizonyultak. A kétmilliárdos kötvénykibocsátást a piac a kedvező kamatokkal és a korábbi hozammal lejegyezte. Ezen a héten pedig csatlakoztunk azon országok közé, akik zöld kötvényt bocsátottak ki. Ezzel úgy veszünk fel hitelt a devizapiacokról, hogy a forrásokat kizárólag klímavédelmi, zöld beruházásokra fordítjuk. Ha egy országnak 15 éves futamidőre 1,75 százalékos kamattal biztosítanak kölcsönt, az nem tekinthető rossznak.

Varga Mihály az immár öt éve futó Nagyvállalati Beruházási Támogatási programmal kapcsolatban elmondta:

Egyre több hazai vállalkozás nő túl azokon a támogatási kereteken, amelyeket az uniós mechanizmusok biztosítanak. E vállalatok további támogatására jött létre az a hazai forrás, amellyel az elmúlt évek egyik legeredményesebb támogatási programja valósult meg. Az indulás óta 141 támogatási szerződéssel 86 projekt megvalósítását segítették. Nincs olyan megye, ahol legalább 5 projekt ne kapott volna ilyen támogatást. 109 milliárd forintos állami hozzájárulással közel 300 milliárd értékű beruházás valósult meg így az országban. 2022-ig e beruházások révén 2600 új munkahely jön létre. Beváltotta tehát a hozzá fűzött reményeket. A jövő évi költségvetés lehetőséget ad a program folytatására, amelynek idei keretösszegét, a járványhelyzet miatt, a kormány 40 milliárd forintra emelte. Mint Varga fogalmazott, a maga részéről azt szeretné, ha ősszel a kormánynak e keretösszeg emeléséről kéne döntést hoznia.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A miniszter szólt a jövőt illető várakozásokról is

A reális lehetőségeket latolgatva elmondta, ha a magyar gazdaság a korábbi közel 5 százalékos növekedési pályára tartósan vissza tud kerülni, akkor olyan felzárkózási pályát futhat be, amellyel a kormány sokkal hamarabb meg tudja valósítani gazdaságpolitikai céljait. Ezzel együtt pedig azt a társadalompolitikai célt is, hogy a magyar emberek olyan életminőségen, olyan életszínvonalon éljenek, mint a nyugat-európai országok többségében. Ennek érdekében a járványhelyzet idején is több olyan program indult el, amely a gazdaság szereplőnek mielőbbi felzárkóztatását célozza. Varga Mihály utalt arra június 3-i bejelentésre, amely szerint megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a kis- és középvállalkozások technológiai megújulását segítő, május 29-én megnyitott pályázat keretében. A kormány támogatási programjai megteremtik annak feltételét, hogy a magyar gazdaság fejlődését a következő években, beruházási oldalról, semmi ne fékezze.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gazdaság növekedését azonban nem csak a beruházás, de a lakossági fogyasztás is húzza, mi van ezzel az oldallal? – tette fel a kérdést végezetül a miniszter, amelyet rögtön meg is válaszolt. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben a bérek bruttó 8 százalékkal nőttek. Varga Mihály úgy véli, a növekedés az év további részében is folytatódni fog, és azzal számol hogy a gazdasági növekedés a következő időszakban fogyasztási oldalról is támogatást kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában