A program, ami beindít

2020.06.22. 15:17

Szijjártó Péter beruházásfejlesztő támogatói okiratot adott át Fehérváron

A magyar kormány által indított beruházásfejlesztő támogatói program kapcsán elsőként Fehérvárra érkezett a külgazdasági és külügyminiszter A támogatói okirat hétfői átadásán szót ejtett a Fejér megyeiek és a fehérváriak erős gazdasági részvételéről is.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Kormány versenyképesség-növelő támogatási programja az Európai Bizottság azon döntésén alapszik, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a nagy vállalkozásoknak a koronavírus hatásainak ellensúlyozására. A támogatási program célja, hogy segítséget nyújtson a hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok számára, ha vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. Hétfőn a Fehér Ablak Kft. nevében Sipos Péter igazgató vette át elsőként az erről szóló támogatói okiratot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a fehérvári telephelyén.

A beruházás volumene 454 millió 400 ezer forint, melyhez a magyar állam 227 millió 350 ezer forinttal járult hozzá

– A Sipos család hagyománya, édesapjuk öröksége és a fiúk szakértelme mellett a legnagyobb szerepet a vállalat felfutásában a munkatársak adják – köszönte meg az elmúlt évek eredményeit a miniszter a munkavállalóknak az átadón, ahol a versenyképesség-növelő támogatási program kapcsán elhangzott: a most kialakuló új világgazdasági versenyben a beruházások indítása a siker kulcsa, amelyeket pedig bátor vállalatok hajtanak végre. A magyar gazdaságpolitika fókuszában a beruházások támogatása áll, fogalmazott a miniszter, elárulva, hogy Magyarországon 806 vállalat vállalt kötelezettséget arra, hogy 377 milliárd forint értékben beruházás hajt végre a következő hónapokban, mellyel pedig közel 144 ezer munkahelyet védenek meg. Ehhez a kormány 169 milliárd forintnyi támogatást nyújt.

– A képlet egyértelmű: nem a nemzetközi hitelekre, hanem a magyar emberek munkájára indul újra a magyar gazdaság, lesz sikeres és az új gazdasági rendszer győztesei közé tartozhat majd. Nem véletlen, hogy Székesfehérváron tartjuk a támogatói okirat első ünnepélyes átadását – emelte ki Szijjártó. – Fejér megyére mindig számíthattunk akkor, amikor a magyar gazdaság fejlődéséről volt szó.

Az elhangzottak szerint 49 Fejér megyei cég kap támogatást a kormánytól beruházások végrehajtására, hogy megőrizzék a munkahelyeket

Ezek a vállalatok 24 és fél milliárd forintnyi beruházást indítanak el ebből az összegből, melyekhez a kormánytól 11 milliárd forintnyi támogatást kapnak. Ezáltal 7500 munkahely megvédésére nyílik lehetőség. Székesfehérváron ez 29 vállalatot érint, mintegy 15 milliárd forintnyi beruházással – melyből 7 milliárdot ad a kormány, ezzel megvédve 3500 fehérvári munkahelyet.

Sipos Péter, a Fehér Ablak igazgatója kifejtette: ahogy a 2008-as gazdasági válság idején, úgy most is az egyetlen lehetőség az előretekintés, a továbbtervezés. Vargha Tamás országgyűlési képviselő pedig megerősítette: a veszélyhelyzet elmúltával „nem csak várni kell, hanem kezdeményezni is” – ennek az elvnek a megvalósulása a magyar kormány versenyképesség növelő támogatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában