Koronavírus Fejérben

2020.06.08. 11:30

Jelenleg több mint ezer saját tulajdonú lakással rendelkezik az önkormányzat Fehérváron

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokra szociális, valamint költségelven és piaci alapon is pályázhatnak azok, akik a kritériumoknak megfelelnek. A járványhelyzetben a bérlők számos könnyítést kapnak.

Héjj Vivien

Szociális helyzet alapján, költségelven, valamint piaci alapon juthatunk bérlakáshoz Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A rendkívüli intézkedések enyhítésével közel két hónap szünet után újraindult az önkormányzati lakások bérbeadására irányuló pályáztatás. Megkérdeztük a tulajdonos önkormányzatot és az ingatlanok kezelőjét, kik és hogyan pályázhatnak a megüresedett lakásokra, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az igénylésre.

A lakások túlnyomó többségét határozott időre adják bérbe

Székesfehérváron a bérlakások bérbeadásának feltételeit szabályozó rendelet kimondja, hogy a lakások szociális helyzet alapján, költségelven, valamint piaci alapon adhatóak ki. A rendelet részletesen taglalja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie azoknak, akik szociális alapon szeretnének pályázni. Egyik alapvető kritérium például a székesfehérvári lakóhely vagy tartózkodási hely. A költöző személy(ek) vagyonnal nem rendelkezhet(nek), emellett a háztartás összjövedelmének egyfőre jutó összege a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (azaz 28500 forintnak) meghatározott százalékát. Egyszemélyes háztartás esetén ez 550, kétszemélyes esetén 400, gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetén 350 százalék. Arról, hogy végül ki költözhet be az adott ingatlanba, a szociális bírálati rendszer alapján döntenek, figyelembe véve a bérlő és a vele együtt költöző személyek egészségügyi, szociális és munkaképességi körülményeit is.

Szociális helyzet alapján, költségelven, valamint piaci alapon juthatunk bérlakáshoz Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Számos kedvezmény

Az önkormányzati bérlakások költségelven vagy piaci alapon történő bérbeadása szintén pályázati eljárás keretében történik, a vonatkozó rendelet értelmében, a bérbeadó döntése alapján. Pályázatot azok a magánszemélyek nyújthatnak be, akik a kiírt feltételeknek megfelelnek. Erről részletes tájékoztatást ad a város, illetve a lakáslicit weboldala, emellett a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatának hirdetőtábláján is informálódhatnak az érdeklődők az aktuálisan bérbeadásra bocsátott ingatlanokról. A vírushelyzetre való tekintettel a bérlakásokban élők számos kedvezményt kapnak. Az önkormányzat a saját tulajdonában lévő lakásokkal és nem lakhatás célját szolgáló ingatlanok bérleti jogviszonyával kapcsolatban azt a döntést hozta, hogy a lejárt bérletidíj-tartozás miatt 2020. június 30. napjáig a bérleti jogviszony nem mondható fel. Mindez azt jelenti, hogy az ingatlanok kezelője, a Székesfehérvár Városfejlesztési Kft. 2020. március 20-ától kezdődően június utolsó napjáig a bérleti jogviszonyokat nem mondhatja fel, a hátralék összegétől és annak keletkezési idejétől függetlenül.

Hétről hétre változik

Továbbá az áprilistól júniusig terjedő időszakra a bérlők a kiszabott díjak teljesítésére fizetési haladékot kapnak. Az ebben az időszakban felhalmozott, legfeljebb háromhavi hátralékot július első napjától kezdődően tizenkét hónap alatt pótlékmentesen fizethetik meg. A veszélyhelyzet idején lejáró szerződéseket – annak érdekében, hogy senki ne veszítse el a lakhatását – az önkormányzati bérlakások esetében kilencven nappal meghosszabbították. Mindemellett a veszélyhelyzetre való tekintettel szakmai előkészítés alatt áll az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakóit segítő, szociális rászorultságtól függő lakhatási ellátás. A lakások megüresedése, azok felújítása, lakhatóvá tétele, valamint a bérlők kijelölése egész évben tart, így az üres lakások, illetve a lakható ingatlanok száma hétről hétre változik. Jelenleg több mint ezer saját tulajdonú bérlakás szerepel az önkormányzat nyilvántartásában. Ezek túlnyomó többségét határozott időre adják bérbe, ám jelenleg is vannak olyan ingatlanok, melyek lakói határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkeznek. Utóbbi esetében a jogviszony bármely okból történő megszűnését követően a lakásokat újra bérbe adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában