Szűk körben adták át, két kategóriában az elismeréseket

2020.05.15. 07:20

Díjazták Fejér megye legjobb termékeit

Hagyomány, érték, minőség. Ennek a háromnak a jegyében 2011 óta hirdet pályázatot a megyében előállított kézműves termékek és minőségi alapanyagból készített élelmiszerek körében a Fejér Megyei Önkormányzat. Az idei díjakat csütörtökön adták át.

Borsányi Bea

Halminé Göcs Katalin kerámiáival, Heiner István aszalt gyümölcsből készülő termékeivel érdemelte ki az elismerést Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legjobb termékeket minden évben az év első Megyekorzó rendezvényén díjazzák, ami idén az ismert okoknál fogva elmaradt, ezért Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke ezúttal a megyeháza dísztermében tartott szűk körű ünnepségen köszöntötte a díjazottakat. Köszöntőjéből kiderült, hogy a tavaly kiírt pályázatra a megye 18 településéről 21 pályázó 25 termékkel nevezett a lehetséges két kategóriában.

Minden évben keresik a megye legjobb feldolgozott kézművesipari, illetve élelmiszertermékét. Az első kategóriában idén Halminé Göcs Katalin érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. aki Ercsiben, a Csudacserép Fazekasműhelyben agyagból korongozással, kézi technikával készíti használati és dísztárgyait, hagyományos fazekas termékeit. A kézműves élelmiszerek között a velencei Heiner István különleges, innovatív gyümölcsaszalványaival, a „csavarványokkal” nyerte el a Fejér Termék 2020 elismerést. Az elmúlt két hétben egyébként a Fejér Megyei Önkormányzat és a Megyekorzó közösségi oldalán be is mutatták a pályázókat azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertessék őket a megye lakosságával.

Halminé Göcs Katalin kerámiáival, Heiner István aszalt gyümölcsből készülő termékeivel érdemelte ki az elismerést
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt a megyei közgyűlés elnöke megjegyezte, a rendkívüli helyzetben, amikor sorra maradnak el a rendezvények, a vásárok, különösen fontosnak tartják, hogy a helyben előállított élelmiszerek és kézműves termékek minél több vásárlóhoz jussanak el. Úgy véli, ez egyaránt közös érdeke a termelőknek és a vásárlóknak. Bechtold Tamás, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke a pályamunkák értékelésének menetéről, a figyelembe vett szempontokról is beszélt. Elmondta, nem volt egyszerű dolga a bizottságnak, hiszen nehéz összehasonlítani a különböző termékeket, márpedig rengeteg minden érkezett elbírálásra. A feldolgozott élelmiszer kategóriában sajtok, mézek, gyümölcslekvárok, aszalványok, gyümölcsborecet, lekvárok, kolbászok és sonka, bor, füstölt paprika, halchips, kézműves cukrok és cukorvirág vetélkedtek. A feldolgozott ipari termék kategóriába neveztek szalaghímzést, áttört faragású bölcsőt, fazekas termékeket, hímes tojást, vadász ülőgarnitúrát, kemencét, különleges technikával készült képeket, kézműves ékszereket is.

Az elismerés birtokosai jogosultak termékeik csomagolásán feltüntetni a Fejér Termék 2020 megjelölést, megjeleníthetik azt honlapjukon, hirdetéseikben is. A program idén is folytatódik, a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz a Fejér Termék 2021 pályázat, melyre december 31-ig várják a pályázók jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában