Évtizedes mélységben a benzinár

2020.05.04. 15:00

Csökkent a kereslet, nőtt a kínálat, az olajkészletek pedig felhalmozódtak

A globális keresletcsökkenés miatt estek jelentősen az üzemanyagárak – adta közre a napokban a Központi Statisztikai Hivatal.

Majer Tamás

A legfrissebb honi adatok szerint a leginkább tankolt 95-ös jelzésű benzin hazai átlagára literenként 278, a gázolajé 308 forint Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fotó: nagy

Mint írták, a járműüzemanyagok fogyasztói árát Magyarországon a kőolaj világpiaci ára határozza meg, egyfelől. Másfelől pedig a forintnak az amerikai dollárral szemben aktuális árfolyama. Jelenleg az előbbi alakulása jóval nyomósabb. Természetesen a pandémia gazdasági hatása is okozója annak, hogy aki kútra jár, mostanában nem tör korsót mérgében. Tankolni most meglehetősen olcsó. A KSH kimutatása szerint a Kínában múlt év végén jelentkező koronavírus-járvány, amely aztán rövid időn belül eszkalálódott s vált világméretűvé, először idén február második felében tett komoly hatást az európai olajár alakulására. A kontinensszerte jelentkező gazdasági stop, satufék, de legalábbis komoly lassítás következtében hatalmasat esett az üzemanyag-felhasználás. A turizmus leállásával egyetemben szinte teljesen földre zuhant a légi közlekedés, és a mindennapi autóhasználók is jóval kevesebbszer nyúltak slusszkulcs után. Erre jött rá, hogy márciusban a világ vezető kőolajtermelői – jelesül most elsősorban Oroszország és Szaúd-Arábia – nem jutottak egyezségre a kitermelés csökkentése kérdésében, ez pedig hamar túltermeléshez vezetett.

A legfrissebb honi adatok szerint a leginkább tankolt 95-ös jelzésű benzin hazai átlagára literenként
278, a gázolajé 308 forint Fotó: Nagy Norbert / FMH

Csökkent a kereslet, nőtt a kínálat, az olajkészletek április elejére felhalmozódtak. Ezek együttese eredményezte – március végétől kezdve – a kőolaj árának meredek zuhanását. – Míg 2019 decemberében átlagosan 67,3 amerikai dollárba került 1 hordó nyersolaj a világpiacon, addig 2020. februárban 55,7, márciusban pedig már csak 32,0 amerikai dollárt fizettek érte, azaz 42 százalékkal kisebb összeget a februárinál – számolta ki a KSH. A benzin nagykereskedelmi ára április 1-jén, amikor is újabb 8 forinttal csökkent, 290 forintra mérséklődött, utoljára 10 évvel ezelőtt került ennyibe… Azóta is csökken, a mostani, a legfrissebb honi adatok szerint – tehát május 1-től – a leginkább tankolt 95-ös jelzésű benzin hazai átlagára literenként 278, míg a gázolajé 308 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában