Magyar égre magyar ufót?

2020.03.23. 17:30

Miklós Csaba: a mi ízlésvilágunknak a magyar borok a legjobbak

Miklós Csaba kertészmérnök a Magyar Bor Akadémia rendes tagja. Első szőlőterületét tizenhat évesen vette Móron, ahol ma is él és termel: nyolc és fél hektáron gazdálkodik. Célja az ősi móri fehérborszőlőfajta, az ezerjó népszerűsítése, hogy az ismét a csúcsgasztronómiába kerüljön. Munkáját tavaly az Év Fejér megyei vállalkozója díjjal ismerték el, a március 6-i Borkonferencián pedig bekerült az év ötven legjobb borásza közé.

Borsányi Bea

Miklós Csaba leginkább a zamatos, feszes savszerkezetű fehér borokat szereti, amik „nem túl parfümösek és jó lendületük van” Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fiatal, friss, lendületes, tele élettel, energiával, tervekkel. Ennek megfelelően rettentően elfoglalt, nem egyszerű olyan időpontot találni, amikor fél órára nyugodtan le tud ülni beszélgetni. Ráadásul, ez egy különleges év a borászat életében: olyan fejlesztés folyik, amelynek köszönhetően változik a technológia, de növelik a tárolótér kapacitását is. Amúgy meg nyakunkon a tavasz, vége felé jár a metszés, a kötözés a szőlőben, miközben folyik a reduktív borok palackozása is. Feladat tehát akad bőven, de néha nem árt egy kis kikapcsolódás sem, a beszélgetést követően a borász már szalad is tovább Villányba, ahol baráti összejövetelre várják. Na de van-e a borásznak kedvenc bora?

– Az embernek általában hazahúz a szíve, magam ezért a közepes testű fehér borokat preferálom. Igaz, nem csak a móriakat, mert szívesen nyúlok balatoni vagy egri borokhoz is. Nagyon szeretem a zamatos, feszes savszerkezetű, jó penge fehér borokat, amik nem túl „parfümösek” és jó lendületük van – árulta el Miklós Csaba, akinek feltettem a már-már klasszikus kérdést is: magyaroknak magyar bort?

– Nem azt mondom, hogy magyar égre magyar ufót, de a mi ízlésvilágunknak, a mi gasztronómiai környezetünkben a magyar borok a legjobbak. Nyilván, ha utazik az ember, meg kell kóstolni a helyi ízeket, de ha itthon vagyok, nem kerül külföldi bor a poharamba. És ez nem elv kérdése, hanem valóban azt gondolom, amit mondtam: a hazai ízlésvilág és a gasztronómia fényében jól működnek a magyar borok – így Csaba válasza.

Szerinte a magyar termékek bizonyos külföldi piacokon keresettek és jól mennek, de arról nem érdemes álmodni, hogy az olyan bortermelő országok, mint például Francia-, Német-, vagy Olaszország éttermeinek itallapjára felkerülnek. De beszéljünk a kezdetekről is!

– Édesapám szerettette meg velem gyerekkoromban a szőlővel kapcsolatos feladatokat és azt is megengedte, hogy a társaságában megkóstoljam a bort. Ettől úgy éreztem, cinkosok vagyunk. Akkor alakult ki a kellő érzelmi kötődés. Kertészeti középiskolába mentem, majd kertészeti főiskolára. Sikerült egy kaliforniai egyetemen is szőlészetet és bormarketinget hallgatnom és bormarketingből írtam a szakdolgozatomat is – mesélte a szakember, aki aztán azzal a kijelentéssel lepett meg, hogy egyáltalán nem volt biztos, hogy ő borász lesz, mert a kertészet minden ágát szerette.

Miklós Csaba leginkább a zamatos, feszes savszerkezetű fehér borokat szereti, amik „nem túl parfümösek és jó lendületük van”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Csak az volt biztos, hogy valamilyen alkotó munkát szeretett volna végezni: összehozni a termőföld értékteremtő képességét a saját tudásával, ízlésével. Ám ha egyszer az emberfia Móron született, ahová ezer szállal kötődik és ahol felnőttként és kertészmérnökként is szeretne élni és alkotni, kézenfekvő választás a bor. Vallja, hogy szőlőt termeszteni, bort készíteni élmény és örömteli tevékenység. Egész évben a termeléssel foglalkozik az ember, aminek a pincébe hordott szőlő az eredménye, majd az utómunkával olyan terméket állít elő, amivel örömet okoz másoknak. „Ha Mór és bor, akkor ezerjó?”, kérdeztem.

– Igen. És minden olyan fajta, ami ezt a közepes testű fehér ízvilágot hozza. Úgy gondolom, nekünk Móron nem kell olyan fajtákkal erőlködnünk, amik divatosak, de itt nem érzik jól magukat. Ellenben például a zöld veltelini, a királyleányka, a rajnai rizling, a chardonnay, a generosa szintén jól teremnek errefelé – hangzott a válasz.

Miklós Csaba pincészete ma is pici cég, amelybe időnként besegítenek a családtagok is és mindössze két alkalmazottja van. De Csaba ennél nem is tervez nagyobbat: a nyolc és fél hektár és az évi 50 ezer palack bor nem csak a móri termőterület, de a borász kapacitásának is a csúcsát jelenti. Ahogy fogalmazott, ebben érzi magát komfortosan, önazonosnak, mert nem a bor mennyisége, hanem a minősége és a hozzá kapcsolódó élmény a fontos. És költözni sem akar, mert Móron a termelők között rendkívül jó a kohézió, meg hát neki és a vállalkozásának is Móron dobog a szíve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában