szponzorált tartalom

2020.03.31. 01:00

Babaváró hitel – öt éven belül nem születik gyermekem, mi történik?

Az úgynevezett babaváró hitel tavaly nyáron lépett életbe, és sokak számára kínál vonzó lehetőséget. A maximum 10 millió forintos kölcsön tényleg csábító a családalapítás előtt állóknak, persze nem feltételek és következmények nélküli konstrukció. Lássuk, mely dolgokra, részletekre érdemes odafigyelni a babaváró hitellel kapcsolatban!

A 2019. július elsejétől igényelhető babaváró hitelt olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség 18 és 40 év közötti életkorú. Szintén fontos feltétel, hogy legalább az egyik házastárs legalább három éves, folyamatos TB biztosított jogviszonnyal rendelkezzen.

Az úgynevezett babaváró program keretében felvett, maximum 10 millió forint értékű személyi kölcsön szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Még lakáshitel önerőként is felhasználható, hitelösszeg 75 százalékáig, abban az esetben, ha a lakáshitelt a babaváró hitelt folyósítását követő 90 napon belül igényeljük.

A babaváró hitel kamatmentes, de ennek az a feltétele, hogy legalább egy gyermeket vállalunk. Ha három gyermek születik, a teljes fennálló tartozásunk törlődik, azt elengedi az állam.

Az egy gyermek születésének időkorlátja a szerződés megkötésétől számított öt év. Amennyiben nem születik meg a gyermek öt éven belül, az erre az időszakra vonatkozó kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni.

A babaváró hitelnek a fent felsoroltak mellett még akadnak feltételei (és ezek bankonként eltérőek lehetnek), ami pedig a sikeres igénylést követő folytatást illeti: az első gyermek esetében három évre felfüggeszti az állam a törlesztést, a második gyermek esetén szintén három évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi, a harmadik gyermek után pedig – ahogyan már említettük – elengedi az állam a teljes hátralévő tartozást.

Mi történik akkor, ha a feltételeknek megfelelünk és az igénylés sikeres, a gyermek mégsem jön össze a megadott öt éven belül?

Ha ez történik, akkor elveszítjük a támogatást és addig igénybe vett állami segítséget egy összegben vissza kell fizetni, emellett a hitel a futamidő végééig piaci kamatozású lesz. Az említett összeget 120 napon belül kell visszafizetni. A visszafizetendő összeg, azaz a kamattámogatási időszak alatti kedvezményes kamat nagysága az öt éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Egészen pontosan a kamattámogatás az öt éves futamidejű állampapírhozam 130 százalékának két százalékkal növelt értéke. Ez azt jelenti, hogy akár két millió forintot meghaladó tételt kell 120 napon belül visszafizetnünk, abban az esetben, ha öt éven belül nem születik gyermek.

Az sem mellékes, hogy a hitelünk ezt követően piaci kamatozású lesz, azaz havi törlesztőrészletünk közel a duplájára emelkedik.

Ha egészségügyi ok áll a gyermekvállalás elmaradása mögött, akkor méltányossági kérelmet lehet beadni és annak pozitív elbírálása könnyebb feltételeket adhat. Fontos, a hitelt ebben az esetben is vissza kell fizetni, de méltányossági okból a kamattámogatás (24 havi) részletekben törleszthető. Az orvosi igazolást tartalmazó kérvényt a járási hivatalhoz kell benyújtani, méghozzá az öt éves időszakon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában