komoly eltérések vannak az átlagbérek között

2020.02.03. 16:00

Fejérben is jók az órabérek

A fizikai órabérek egyre nagyobbak, s további emelkedésre is számíthatunk – derül ki egy sajtóközleményből.

Szanyi-Nagy Judit

Idén is növekedhet a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére Illusztráció: Laufer László (archív)

Fotó: AS

Egy közel hétezer fő béradatait feldolgozó elemzés alapján kijelenthető, 2019 utolsó negyedévében 1203 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – közölte a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder. Az ezt megelőző év hasonló időszakában 933 forint volt az összeg, amelyhez képest 21 százalékos növekedésről beszélhetünk.

A cég sajtóközleményéből az is kiderül: bár ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző, az egyes országrészeknél komoly eltérések tapasztalhatók az órabérek mértékében. Azt írják: az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon 1000–1200 forint közötti átlagórabér jellemző, míg a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400–1500, Közép-Magyarországon pedig már 1600 forint közelében jár az átlagórabér.

A közeli jövőre nézve Hamrák Viktor, a Trenkwalder Industrial Business Unit vezetője elmondta: „A minimálbér idei, újabb nyolcszázalékos emelése miatt 2020 elején a fizikai órabérek további emelkedésére számíthatunk.” Hozzátéve: „Az idei év egészében azonban az emelkedés üteme már várhatóan a tavalyinál jóval mérsékeltebb lesz.”

Idén is növekedhet a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére
Illusztráció: Laufer László (archív)

Ez utóbbi állítást valószínűsíti, hogy az itthon mértékadó iparágak nemzetközi piacán a lassulás miatt mérséklődik a munkaerő-kereslet, így enyhül a munkaerőhiány által generált bérnyomás is – írják.

Mindeközben a felsőbb kategóriákban egy számjegyű a bérnövekedés üteme: 2017 negyedik negyedévéhez képest 2018-ban 7,1, 2019-ben pedig – utóbbihoz képest – 7,3 százalékos volt a növekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában