szponzorált tartalom

2020.01.15. 20:38

Online aukció, a mindenki digitális bolhapiaca

Az aukción történő értékesítés fénykorát éri. A modern technikai megoldásoknak hála szinte mindenki számára elérhető ez a piac mind vásárlói, mind pedig eladói oldalon. De mitől ilyen népszerű?

A kezdetekről

Kevesen tudják, hogy az első online aukciókat még a klasszikus értelemben vett világháló megszületése előtt, levelezőlistákon bonyolították, az első webes aukciós portált, az OnSale-t pedig már 1995-ben elindították. Nem új tehát a dolog, a világháló azonban minden várakozásnál magasabb népszerűséghez juttatta ezeket az oldalakat. Ennek elsődleges oka, hogy a net lebontott minden földrajzi és időbeli korlátot az eladók és licitálók között és egyetlen óriási bolhapiaccá változtatta a virtuális teret.

A legnépszerűbb aukciós portálok

Több ezres a választék online árverési portálokból, és válogathatunk földrajzi elhelyezkedésünk, az árverés tárgya vagy akár nyelvtudásunk szerint. Vannak már szinte tökélyre fejlesztett aukciós útmutatók, amik a kezdőből is magabiztos vásárlót csinálnak.

A világ legnépszerűbb licitoldala az eBay, ami csak 2018-ban 10,7 milliárd dollár forgalmat bonyolított. Ez az előző évivel összehasonlítva 8%-os növekedés, ami megmutatja, milyen hatalmas piac az online aukció.

Magyarországon a két legismertebb oldal a Vatera és a Teszvesz, ami 2010-ben került egy kézbe, így tulajdonképpen egy rendszerről beszélünk, ami két felületen különböző eladói és vásárlói csoportokat szolgál ki.

Hogy működnek az aukciós oldalak?

Az aukciós oldalak a klasszikus árverésekhez hasonlóan nyílt és zárt aukciókkal operálnak, ahol téteket tehetünk egy megvásárolni kívánt tételre. Nyílt aukciók esetében a vásárlók látják egymás licitjeit, és ennek megfelelően emelik az ajánlatukat. Zárt aukció esetén nem látjuk a többiek licitjét, így azt az összeget adjuk meg, amit nekünk megér a tétel. Ha ez történetesen a legmagasabb ajánlat, akkor

nyertünk. Villámáras aukció esetén nincs klasszikus árverés. Ha az ár megfelelő, leütjük és már vihetjük is a terméket.

Mit lehet aukciós oldalakon venni?

Röviden: mindent. Találunk könyvet, ruhákat, játékokat, kevesen tudják, de még gépjármű árverés is létezik, bár az autó aukció egy viszonylag speciális terep, ahol az autó licitálás magánszemélyeknek kicsit körülményesebb. Ezek az autó árverési oldalak ugyanis kereskedőknek szólnak elsősorban, ahol a licitálás és az árverés viszonteladók között zajlik.

Ez azonban csak egy kiragadott példa, mert a legtöbb magyar és külföldi oldal egyaránt kiváló terepe magánszemélyek és kereskedőknek.

Miért érdemes aukción vásárolni?

Az aukciók egyaránt kedvezőek az eladónak és a vásárlónak. Az eladó azonnal piachoz jut, a vevő pedig alacsonyabb áron vásárol, mint a boltban.

Sokakat visszatart, hogy nincs garancia az áru megérkezésére, de a PayPal használatával már ez a probléma is orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában