Egyelőre csak a növekedés üteme lassult

2019.12.16. 07:00

Nehezebb időkre készülnek a Videoton Holdingnál

Pénteken a Videoton Oktatási Központban került sor a Videoton Holding Zrt. évzáró ünnepségére, amelyen a vállalatcsoport vezetői adtak értékelő helyzetjelentést az eddig elért eredményekről és a közeljövő gazdasági kilátásairól.

Sági Zoltán

Az évzárón Cser-Palkovics András polgármester (balról a második) a vezetőkkel együtt foglalt helyet az elnöki asztalnál

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hallgatóság, soraiban a holding meghívott dolgozóival és számos díszvendéggel, Széles Gábor elnök-vezérigazgató évértékelőjéből megtudhatta: bár a holding a növekedési pályáról idén sem tért le, a növekedés üteme jóval elmaradt a tavalyitól.

Kedvezőtlen környezet

Ezzel kapcsolatban elhangzott: a gazdasági környezet nem igazán volt kedvező a vállalatcsoport számára, részben az uniós autóipar egyre nehezebb helyzete miatt. A Videoton azonban több lábon áll. Az összesített eredményességben a 2015 óta nagyjából változatlan volumenű autóipari elektronikai gyártás, szerelés, alkatrészgyártás idénre már csak 30 százalék körüli súllyal volt jelen. Mégis, a 2019-es esztendő összesített árbevétele 190 milliárd forint környékére várható, ami alig pár százalékkal haladja meg a tavalyit. – A jövő év sem lesz könnyebb, mint az idei volt – tette hozzá Széles, aki az iparágak szerinti árbevételről szólva felhívta a figyelmet a számítástechnika és az un. battery pack (akkucsomag) gyártás egyre növekvő részesedésére.

Mikor marad abba?

– Nagyon sokféle terméket gyártunk, és hál’istennek egyre több olyat, amit az emberek használnak – fogalmazott Lakatos Péter vezérigazgató, aki az ünnepi évzárón némi humorral hidalta át azt a sajátosságot, hogy a Videoton által gyártott termékek jó részéről – a szerződéses gyártókat kötelező titoktartás miatt – nem beszélhetett. A magyar fejlesztésű teqball rendszert azért szóba hozta, amelyből mostanára heti 100 darabot ad el a cégcsoport. A jövőre vonatkozó, óvatosságra intő aggodalmait Lakatos egy rövid videóbejátszással érzékeltette, amelyen társastáncoló párok keringőjét cserélték le váratlanul funkyra. – Nem tudom, mikor marad abba a zene, vagy mikor szólal meg más zene, mint amire mi táncolunk – magyarázta az érzékletes képsort a vezérigazgató.

Az évzárón Cser-Palkovics András polgármester (balról a második) a vezetőkkel együtt foglalt helyet az elnöki asztalnál
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fordul a trend

– Ki kell jelenteni, hogy 2019-ben trendforduló történt a Videoton árbevételében – fogalmazott Sinkó Ottó vezérigazgató, megismételve: a számok az árbevétel növekedésének jelentős lassulását mutatják. A trendforduló tényén Sinkó szerint az sem változtat, ha bizonyos újabb üzleti szegmensek, iparágak rendkívül perspektívikusan jelennek meg a friss kimutatásokban. Ugyanis az árbevétel növekedésének visszaesése mellett a Videoton fő piacain is jelentős visszaesés kezd körvonalazódni. A vezérigazgató kitekintő elemzésében szólt arról is, hogy a gazdasági válság óta az eurozóna ipari termelése még mindig nem kapaszkodott vissza a 2008-as szintre, miközben a V4-ek ipari termelése jelentősen megugrott. Ebből adódik a következetés, összegzett Sinkó, hogy az elmúlt 10 évben valójában a gyártás régiónkba történő átcsoportosítása zajlott.

Az évértékelők után a dolgozói elismerések kiosztására került sor, majd a pezsgős köszöntést követően az est vacsorával, kötetlen zenés programmal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában