Ősszel dönthetnek a nemzeti birtokrendezésről

2019.08.31. 07:05

Öntözési közösségek jönnek – Szakmai eszmecserét tartottak Úrhidán

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár volt pénteken az Úrhidai Gazda Tábor vendége, ahol az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége félszáz delegáltjával, fiatal gazdájával folytatott eszmecserét.

Majer Tamás

Kizárólag agrárszakmabeliek foglaltak helyett a hallgatóság tagjai között Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szövetség ügyvezető titkára, Mikula Lajos mint házigazda vezette fel az államtitkár előadását, az informatív beszélgetést. Mikula rámutatott, hogy kizárólag agrárszakmabeliek foglaltak helyett a hallgatóság tagjai között, így Feldman Zsolt is bátran használhatta az agrárgazdálkodás szaknyelvét, terminusait. Feldman mindenekelőtt kifejezte, az ehhez hasonló találkozások lehetőséget adnak arra, hogy a szakpolitika kikérje a gazdák véleményét, szemtől szemben.

Fókuszban a mezőgazdaság, a földek, a gazdák munkája, az előttük álló kihívások, a támogatási rendszer. Közben bágyasztó hőség… Ezért vagy sem, de az öntözés témájával kezdte prezentációját az államtitkár. Rámutatott, az elmúlt egy évben a vízgazdálkodás szakterületén végre túllendültek az – egyébként természetesen roppant fontos – árvíz-, illetve belvízvédelem kérdéskörein. Valódi szakmai munka folyik, sőt döntések is születnek tényleges öntözési ügyekről, vízkeresletről.

Bognár József (b) úrhidai polgármester, Jánosi László alpolgármester és Mikula Lajos házigazda körbevezette Feldman Zsolt államtitkárt a gazdák táborában
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szó esett arról, hogy egyfajta öntözési közösségek jönnek, jöhetnek létre. Tán pontosabb a felszólító módú igealak használata: jöjjenek létre öntözési közösségek! Az államtitkár érvelése szerint ez üdvös volna, ezért a támogatási és az adminisztratív vonalon is ezt forszírozza majd a minisztérium. A lényeg, hogy az öntözési rendszerekbe invesztált pénz jobban megtérülne, ha nagyobb területen, birtokok összességén alkalmazhatnák a fejlesztéseket, technikai vívmányokat.

Felmerült az osztatlan birtokrendezés témaköre is. – Ez egy fekélyes része a magyar mezőgazdaságnak – fogalmazott Feldman. – Év elején elkészült, remélhetőleg ősszel bemegy az országgyűlés elé a nemzeti birtokrendezésről szóló törvényjavaslat – újságolta az államtitkár.

Kizárólag agrárszakmabeliek foglaltak helyett a hallgatóság tagjai között
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ennek számos pontja közül az egyik, mondta el a politikus, hogy a jelenleg lassú birtokfelosztást felgyorsítanák. – Jelen pillanatba tizenkét helyen lehet jogorvoslattal, fellebbezéssel egy ilyen osztatlan kimérést lassítani – mondta a szakember.

Nos, ezen egyszerűsítene a szakpolitika.

E témában szó volt az öröklés kérdéséről is. Az államtitkár kifejtette, üdvös volna a honi birtokok aprózódása ellen tenni, vagyis ösztönözni a birtokok egyben tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában