folyamatosan rettegésben tartják a gazdákat

2019.08.12. 14:00

Egyre nehezebb védekezni a krumplibogarak ellen Fejér megyében is

Többen panaszolták, hogy idén nagy harc dúlt köztük és a krumplibogarak között. A vegyszerek, amiket próbáltak, gyakran hatástalanok voltak, csak nagy nehezen vitték le a bogarakat.

Nagy Marietta

Krumplibogarak. A szakember szerint fontos, hogy állandóan váltogassuk a kártevő ellen alkalmazott szereket Fotó: Shutterstock

Ezen ügyben megkerestük a kormányhivatalt, ahol szakemberek válaszoltak pár kérdésünkre. Ezek főként arról szóltak, hogy mely hatóanyagokat vontak be, miként célszerű permetezni és hányszor.

Az uniós szabályozás miatt vannak hatóanyagok, amelyeket kivontak, másoknak korlátozzák a használatát, esetleg a gyártók nem kérték az engedély megújítását. A válaszlevélben felsorolták, melyek a nem engedélyezett hatóanyagok, és melyek azok, amiket házi kertben is lehet használni.

Nem használhatók például a bifentrint, a teflubenzuront, a cipermetrint, a novaluront, a tiametoxamot, a metaflumizont, a lufeuront tartalmazó készítmények, használható az acetamiprid, a lambda cihalotrin és a flonikamid.

Azt is megtudtuk, hogy mely vegyszerek hathatnak a rovarok idegrendszerére, melyek a lárvákra és a bogarakra, valamint vannak fejlődést befolyásolók is, amelyek a petékre és a lárvákra fejtik ki hatásukat.

Krumplibogarak. A szakember szerint fontos, hogy állandóan váltogassuk a kártevő ellen alkalmazott szereket
Fotó: Shutterstock

A gond forrása lehet az is, hogy a készítményeket nem a megfelelő mennyiségben és gyakorisággal használjuk – derült ki a megkeresésünkre adott tájékoztatásból. Ha találtunk egy olyan hatóanyagú készítményt, amely leöli a bogarakat, hajlamosak vagyunk folyamatosan azt használni. A krumplibogár esetében viszont nagyon könnyen kialakulhat a rezisztencia, ami annyit jelent, hogy a bogarak hozzászoknak a hatóanyaghoz, ellenállóak lesznek. Ez is lehet az oka annak, hogy a vegyszerek nem hatásosak, a bogarak nem pusztulnak el. A szakértő ezért azt javasolja, hogy állandóan váltogassuk a permetszereket, ezáltal a bogaraknál nehezebben alakulhat ki a rezisztencia. Ajánlott a bogarak fejlődési szakaszai­hoz igazítani a permetezést, melynek gyakorisága függ az időjárástól és a bogarak kelésétől is. A kezelést követően minden esetben be kell tartani a várakozási időt, amely a csomagoláson van feltüntetve. Ezután lehet csak a burgonyagumókat felszedni és biztonsággal fogyasztani.

Talán a legfontosabb kérdés, amit feltettünk, az az volt, hogy van-e igazán hatásos vegyszer, vagy a régi jól bevált módszer marad: kézzel szedni le a bogarakat, lárvákat… A válasz az, hogy igen, jelenleg is vannak hatékony növényvédő szerek, csak tudni kell megfelelően alkalmazni azokat. Fontos, hogy sok esetben azonban csak felsőfokú növényvédelmi végzettséggel lehet ezeket a készítményeket megvásárolni és használni. A kiskertben a harmadik fokozat a szabad forgalmú szereké, a második fokozatúakat egy 80 órás növényvédelmi tanfolyam elvégzése után lehet beszerezni, míg az első fokozatú permetszereket a nagyüzemekben használják, és növényorvosok írják fel azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában